Tomaatti-mozzarellabruschetta

Joskus muutama vuosi sitten selailin jossain kahvilassa Viini-lehteä. Mieleeni jäi siitä jonkin italialaisen ravintolan negatiivissävytteinen arvostelu. Siinä muunmuassa naureskeltiin tarjoilijan ilmeisen pahalle ääntämysvirheelle: hän kun meni suosittelemaan ruuan kanssa “tsianttia”. Sen sijaan chiantin oikeaa ääntämystä ei vaivauduttu jutussa mainitsemaan, mistä päättelin, että en varmaankaan ole lehden oikeaa kohdeyleisöä, koska pohjasivistykseni ei selvästikään riittänyt juttujen ymmärtämiseen. Sittemmin olen oppinut, että tarjoilijan olisi pitänyt suositella “kiantia”. Samoin kuin bruschetta lausutaan “brusketta”.

Ja sitten kun ääntämyspuoli on hallussa, niin bruschettan valmistaminen sujuukin helposti. Tomaatti-mozzarellaversio on ehdoton suosikkimme ja tähän aikaan vuodesta sen raaka-aineetkin, lähinnä siis tomaatti, ovat parhaimmillaan.

Tomaatti-mozzarellabruschetta

maalaisleipää (tms. vaaleaa leipää)
tomaattia
basilikaa
parasta neitsytoliiviöljyä
balsamicoa
suolaa ja pippuria
mozzarellaa
valkosipulia

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Poista tomaateista siemenet ja lohko ne pienehköiksi palasiksi. Siirrä kulhoon. Pilko runsaasti basilikaa ja sekoita tomaattien kanssa. Lurauta sekaan öljyä ja balsamicoa ja mausta suolalla ja pippurilla.

2. Paahda leipäviipaleita uunissa hetki, että ne kuivuvat pinnalta. Halkaise valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero sillä leivän pintaa. Kasaa leivälle tomaatti-basilikasekoitusta ja laita päälle pari viipaletta mozzarellaa.

3. Laita leivät takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes mozzarella on sulanut. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

 1. ari September 1, 2010 / 4:37 pm

  Minusta ei ole kovinkaan tyylikästä arvostella toisen ihmisten ääntämystä. Pointti lienee se, että kaikki ymmärtävät mitä puhutaan. Opetustilanne on tietysti eri asia.

  Mikä muuten on teidän mielestänne hyvää oliiviöljyä? Minä olen ostanut niitä tavallisia joka kaupasta löytäviä Bertollin öljyjä puhutaan sitten neitsyistä tai ei. Hakaniemen hallissa olen huomannut, että ainakin Roinisilta saa oliiviöljyäkin. Kun nykyiset oliiviöljyni loppuvat voisin ostaa jotain muuta. Suosituksia?

 2. Italiansalaatti September 2, 2010 / 12:04 am

  Ihanaa brushettaa ihanaa! 🙂 Olen ahminut tänä kesänä mahani kipeäksi, koska bruschettaa tuodaan oikeastaan aina pöytään ravintoloiden alkupaloiksi ja monesti myös katukeittiöiden “pääruokien” lisukkeeksi. Ja bruschettaan sopii vähän sama asia kuin pizzaan; päälle käy melkein mikä vaan! Arin oliiviöljykysymyksestä – pitääkin katsoa, kun olen tässä kuussa Suomessa, että mitä oliiviöljyjä on saatavissa kaupan hyllyltä. Kotona käytän itsetehtyä öljyä, mutta muistelen, että Suomessakin kaupan hyllyillä oli jokunen hyvä luomuvalmiste. Ne on yleensä niitä pienissä pulloissa myytäviä ja kalliimmasta päästä, mutta kannatta satsata, koska öljyissä on eroa, sen huomaa varsinkin salaattia maustaessaan!

 3. cele September 3, 2010 / 1:15 pm

  Mun täytyy sanoa tässä kohdassa, että en ole mikään oliiviöljyasiantuntija. Olen yleensä pitänyt paria pulloa, joista toinen on jotain ihan perushalpaa öljyä, jota käytän paistamiseen jne, ja toinen kalliimpaa jota käytän sellaisiin joita ei kypsennetä. Mulla ei kuitenkaan ole kumpaankaan mitään vakiintunutta merkkiä jota ostaisin. Aika usein se tuntuu kuitenkin menevän niin, että hinta ja laatu kyllä vastaavat aika hyvin toisiaan ja mauissa on kyllä eroja. Ehkä pitäisi pitää joskus öljytastingit? 🙂

  Uudessa Herkussa olen nähnyt, että siellä on ollut välillä mahdollisuus maistaa joitain oliiviöljyjä. Se on nyt ainakin varma tapa ostaa hyvää, jos pääsee etukäteen maistamaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *