Salviapestoa ja spaghettia

Pestopasta on klassikko ja sitä harrastamme mekin silloin tällöin. Normaalisti tyydymme purkkipestoon, mutta tällä kertaa haimme vaihtelua tekemällä peston itse ja basilikan sijaan salviasta. Pestoreseptikin löytyi samasta lähteestä kuin kesäkurpitsakeitto, eli Toscanan herkut -kirjasta. Salvia maistui mukavan voimakkaasti pestossa ja muutenkin tässä oli sopivan vahvat maut. Tämä oli selvästi onnistunein päivän ruuista. Ehkä pastankeittämisestä on vain eniten rutiinia.

Testissä oli myös ensimmäistä kertaa pronssisuuttimilla tehty pasta. Stockan herkusta ei löytynyt ohjeen pyytämää nauhapastaa, mutta spaghettikin toimi tässä loistavasti. Kuivassa pastassa suutinten aiheuttaman pinnan rakeisuuden huomaa aivan selvästi, ilmeisesti tämän pitäisi auttaa kastikkeen sitomisessa. Käytännössä en osaa erosta sanoa. Muilta ominaisuuksiltaan tämä oli kyllä laadukasta pastaa: keittyi hienosti al denteksi ja voittaa selvästi tavallisesti käyttämäni barillan. Eikä hintakaan ollut mahdoton.

Pahoittelen että kaikki kuvani ovat nykyään vinossa. Opin hiljakkoin, että kameraa voi pitää myös muissa kuin vaaka- tai pystyasennossa, joten nyt tulee kokeiltua kaikenlaista.

Salviapestoa ja spaghettia

1 dl pinjansiemeniä
nippu salviaa (noin 20-25 lehteä)
2 valkosipulinkynttä
5 rkl parmesaani- tai pecorinojuustoraastetta
½ tl suolaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 tl omenaviini- tai valkoviinietikkaa
3 rkl tuoreita rosmariinin lehtiä
1 dl kuumaa pastan keitinlientä
500 g pastaa

1. Pane pinjansiemenet, kannattomat salvian lehdet, valkosipuli, parmesaaniraaste ja suola tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja lisää oliiviöljyä sekä viinietikkaa tilkka kerrallaan käynnistäen koneen jokaisen lisäyskerran jälkeen.

2. Survo rosmariinin lehdet morttelissa yhdessä oliiviöljyn (1½ rkl) kanssa. Purista seos siivilän läpi niin, että saat vahvanmakuisen rosmariiniöljyn. Sekoita öljy muiden aineiden joukkoon.

3. Keitä pasta. Kun se on kypsää, ota 1 dl keitinlientä sivuun. Valuta pasta siivilässä ja pane pesto pastakattilaan. Sekoita 1 dl keitinlientä tilkka kerrallaan pestoon. (Itse jätin tämän vaiheen välistä, kun pesto oli tarpeeksi mehukasta ilmankin.)

4. Kaada pasta siivilästä takaisin kattilaan ja sekoita niin että pesto maustaa pastan kauttaaltaan. Tarjoa heti mustapippurilla ja parmesaaniraasteella höystettynä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

6 Responses

 1. Merituuli July 30, 2010 / 6:49 pm

  minäpä tein kuule tässä männäviikolla elämäni ekat pestot itse: rucolapastaa liian sinappisesta rucolasta ja basilikapestoa. Molemmista tuli ihan hirveitä! jotenkin ei luulisi että tässä voi niin pahasti mennä mäkeen mutta kyllä voi! ja että se epäonnituminen voi johtua LIIASTA parmesaanista, ei vaan mene minun kallooni :O

  en aio silti lannistua!

  hyvältä näyttää pastanne, joten ehkä lähden liikenteeseen uudestaan tällä ja onnistun täydellisesti 😉

 2. cele July 30, 2010 / 7:08 pm

  Kuulostaa kyllä aika suoritukselta jos onnistuu pestosta tekemään hirveää, saati pilaamaan ruuan liialla parmesaanilla. 😀

 3. Ketturouva August 1, 2010 / 11:10 am

  Tätä pitää ihan selvästi kokeilla, olenkin miettinyt uusia käyttöjä parvekkeella rehottavalle salvialle.

 4. Ketturouva August 3, 2010 / 11:38 pm

  Kokeiltiin ja hyvää tuli! Poikakin kehui.

 5. cele August 4, 2010 / 12:59 am

  Hyvä että salvialle löytyi käyttöä! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *