Suklaa-portviinikakku

Niin se suklaakakku. Minulla on heikko kohta juustokakkujen lisäksi suklaakakuille, joten en tietenkään voinut vastustaa kakkua, johon saisi laittaa 450 grammaa suklaata ja 350 grammaa voita.

Olin hieman varovainen tuon kostutuksen kanssa, mutta siihen ei kyllä ollut mitään syytä. Kakun rakenne on niin vahva että se kestää runsaan kostutuksen. Nyt meidän kakku jäi vähän kuivaksi, joskin mehukas sentin paksuinen suklaakerros kakun päällä kyllä tasapainotti mukavasti.

Ja vielä muistutus itselleni: missään kohdassa ohjetta ei käsketä halkaisemaan kakkua.

suklaakakku

Suklaa-portviinikakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
150 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta

kostutukseen:
3/4 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl portviiniä

täyte:
300 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
150 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl portviiniä

pinnalle:
kaakaojauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen. Sekoita seos kuohkeaksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää rouhittu suklaa. Sekoita jauho-suklaaseos vähitellen muna-voivaahtoon. Pane taikina voideltuun kakkuvuokaan, joka on halkaisijaltaan 22-24 cm. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku vuoasta ja jäähdytä.

2. Valmista kakun kypsyessä kostutusliemi ja täyte. Kiehauta vesi ja sokeri. Ota kattila liedeltä ja lisää portviini. Anna liemen jäähtyä. Valmista täyte. Kiehauta kerma ja sulata suklaa siihen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sekoita se vähitellen suklaa-kermaseokseen. Lisää portviini ja pane seos hetkeksi kylmään kovettumaan. Kostuta kakku ja levitä täyte sen päälle. Peitä hyvin kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään.

3. Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, koska vain huoneenlämpöisenä sen täyteläinen maku ja rakenne tulevat esiin. Suoraan kylmästä otettuna kakun täyte on myös liian kovaa syötäväksi. Siivilöi pinnalle kaakaojauhe juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

12 Responses

  1. Nelle October 7, 2009 / 12:05 pm

    Ihanan näköinen kakku. Portviini varmaan sopii hyvin tumman suklaan kanssa. Oletko kokeillut tätä muiden viinasten kanssa?

  2. cele October 7, 2009 / 3:50 pm

    En ole kokeillut, oli ylipäänsä ensimmäinen kerta tätä. Portviini sopi suunnitelmiimme hyvin, kun sitä tarvittiin kuitenkin pääruuan kastikkeeseen. Eikä se pahaa ollut myöskään kakun kanssa nautittuna. 🙂

  3. Merituuli October 7, 2009 / 9:41 pm

    huh kun kuulostaa ja näyttää hyvältä!

    voista tuli mieleen eilinen omenapiirakkani. muistin puolittaa kaikki muut aineet paitsi voin :Z. Jukka kehui piirakkaa hirmu hyväksi, vaikka omasta mielestäni se oli epäonnistunut.

  4. cele October 8, 2009 / 9:53 am

    No ei se nyt pahaa voi olla jos voita on puolet liikaa. 😀

  5. Veera October 9, 2009 / 8:05 pm

    Oi mikä kakku!

  6. cele October 12, 2009 / 9:32 pm

    ylimuuli ja veera,
    sanos muuta. 🙂

  7. Merituuli October 16, 2009 / 7:52 pm

    täällä just rupian kakkuasi leipomaan. ihan mielenkiinnosta, mitä portviiniä ja mitä suklaata te käytitte. nimim. Alkon valikoimassa vaihtoehtoja oli ihan ok, Prismassa ei

  8. cele October 16, 2009 / 8:06 pm

    Jee!

    Portviini oli tätä: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/003286, sitä kun sai näppärästi puolikkaan pullon (ei sillä etteikö portviini maistuisi, mutta kun muutakin alkomaholia oli tarjolla.. :). Suklaana käytän lähes aina ihan perus fazerin tummaa block-leivontasuklaata. Se ei kyllä ehkä ole ihan niin tummaa kuin resepti pyytää, mutta toimii yleensä hyvin. Muista sit kostuttaa rohkeesti. 🙂

  9. Merituuli October 18, 2009 / 6:39 pm

    kiitos ohjeesta! kakku oli loistavaa! vaikka en minä muuta epäillytkään.

    laitoin ohjeen määrän kostutusta, mutta lisäkään ei välttämättä olisi ollut pahitteeksi. mutta meni siis näinkin, erinomaisesti!

  10. cele October 18, 2009 / 11:23 pm

    Hyvä hyvä. Aika mainion näköiset ruuat teillä ollut muutenkin. 🙂

  11. merja December 9, 2015 / 6:06 pm

    No…jo kakkua tehdessä ajattelin, että olikohan reseptissä kermaa tai maitoa. Minun kakku oli liian kuiva. Ei tulis mieleenkään tarjota repeilevää suklaakuorrutteista kakkua. Liekö vika kuitenkin valmistajassa ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *