SE vadelmakakku

keksimuru.jpg

Tyttöystävän luona viikonloppuna:
-Kulta, leivotaanko jotain?
-Joo, mulla olis uusia mielenkiintoisia reseptejä.
-Eiku tehään sitä vadelmakakkua.
-Sain muuten tuolla blogissa vinkin sellaseen toiseen vadelmakak…
-Eiku tehään sitä vadelmakakkua!
-Mut…
SITÄ!!
-No okei sit.
-Se ohje on siellä pöydällä, kutsu sit ku on valmis.

Joskus sitä tuntee olevansa nyrkin ja hellan välissä, vaikka toisin päinhän sen piti mennä. Ette muuten ikinä uskoisi, jos kertoisin, että tyttöystäväni nimi on Sar… ja lempihuviani on ostaa hänelle Junamaatista opiskelijalippu nimellä Sars Töttöröö.

Resepti on peräisin Suuresta jälkiruokakirjasta. Kyseisessä kirjassa on muuten lukuisia mehukkaita juustokakkureseptejä. En vain valitettavasti ole pystynyt kokeilemaan niistä kuin tätä. Voitte arvata syyn.

pinta.jpg

Vadelmainen juustokakku

250g digestive-keksejä
90g suolatonta voita sulatettuna

2rkl liivatejauhetta
40ml vettä
500g vähärasvaista tuorejuustoa
3/4dl sitruunamehua
125g sokeria
3dl kermaa vatkattuna

250g vadelmia
2rkl sokeria

1. Voitele irtopohjavuoka (23cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Jauha keksit ja sekoita joukkoon voi. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Pane kylmenemään jääkaappiin noin 20min.

2. Laita vesi pieneen kuumuudenkestävään kulhoon ja sekoita liivatejauhe tasaiseksi kerrokseksi ja anna saostua muutama minuutti. Kuumenna kattilassa hieman vettä kiehuvaksi, laske liivatekulho veteen ja sekoita kunnes liivate liukenee. Anna jäähtyä hieman.

3. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi vaahdoksi, lisää mehu ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Nostele joukkoon kermavaahto sekä puolet liivatteesta.

4. Soseuta vadelmat ja 2rkl sokeria tasaiseksi seokseksi. Paina sose tiheän siivilän läpi siementen poistamiseksi. Kääntele loput liivatteesta vadelmaseoksen joukkoon. Pane juustokakkutaikina nokareina vuokaan ja pane niiden väliin vadelmasose. Sekoita taikina tikulla tai veitsenkärjellä pyörteiseksi raidalliseksi taikinaksi. Pidä kakku jääkaapissa 4 tuntia tai kunnes se on hyytynyt. (Koristele kermavaahdolla ja vadelmilla.)

valmis.jpg

Olen kerran mokannut tämän kakun kanssa oikein totaalisesti. Liivatteen lisäys vadelmasoosiin ei oikein onnistunut ja tuloksena oli melkoista klimppisoppaa. Sittemmin olen oppinut, lukuisien toistokertojen myötä, hieman varovaisuutta, joten nykyään kakku sujuu jo paljon sutjakammin. Kannattaa siis lisätä se liivate ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen. Lisäksi vadelmien siementen poisto kannattaa tehdä ennen kuin alkaa säätämään liivatteen kanssa. Kun liivate on liuotettu, on kaiken muun syytä olla kunnossa. Liivatteen kanssa tuppaa olemaan aina säätöä. Keksin murskaan yleensä sellaisessa litran muovikulhossa morttelin (jota tyttöystäväni muuten kutsuu voldemortteliksi) lyömäosalla. Kun on vinot reunat niin karkeimmat keksit tulevat automaattisesti keskelle, kuten ylimmästä kuvasta näkee.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

5 Responses

  1. piua April 4, 2006 / 10:19 pm

    Hihii!! Terveiseni tyttöystävällesi, nauroin ääneen kun kuulin hänen sanovan huhmarettanne Voldemortteliksi! Loistava juttu!

    Kiitos ohjeista, taidan joutua kokeilemaan pikapikaa tuota vadelmakakkua… 😛

  2. cele April 4, 2006 / 11:37 pm

    Ei nyt pidä innostaa liikaa, ettei touhu karkaa kokonaan käsistä. Voldemortteli on kyllä pesiytynyt myös Harry Potter -kielenkäyttöömme, minkä jälkeen Voldista on ollut vaikea ottaa tosissaan. 😉

  3. Marie June 12, 2006 / 12:37 pm

    Loistavaa olette kokeilleet tätäkin! Ja teidän mielestä tämä on ilmeisesti hyvää!?
    Jonotuslistalle siis! Pitäisi vain olla aina joku muukin syömässä näitä kakkuja, huonosti käy kun JOUTUU (kamalaa ;o) itse syömään niin paljon näitä herkkuja!!!

  4. cele June 12, 2006 / 12:49 pm

    Riippuu keneltä kysytään. Musta tää on sellaista hyvää juustokakkujen keskitasoa, tyttöystävän mielestä taas mitään parempaa ei olekaan. Kai se on sitten naisten makuun.. 😛

  5. Daim March 19, 2008 / 11:27 pm

    Vaikken vielä valitettavasti ole tuota päässyt kokeilemaan, niin myöskin kyseisen kirjan omistajana on tuo kakku minullekin SE vadelmakakku, jota on pakko päästä kokeilemaan 😀
    Se vain näyttää kerrassaan herkulliselta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *