Tom kha gai

Yksi thaimaalaisen keittiön klassikkokeitoista on tom kha gai, jota Polkkapossukin ehti kesämmällä kokkailemaan. Polkkapossun tietojen mukaan tämä ei kuitenkaan ole se kaikkein kuuluisin keitto, mutta ehkä pääsen siihenkin vielä käsiksi tulevien viikkojen aikana.

Tuon kirjani mukaan thai-ruoan makuun kuuluu olennaisimpana neljä ässää: mausteisuus/tulisuus (spicy), suolaisuus (salty), makeus (sweet) ja happamuus (sour). Monet tärkeimmät raaka-aineet tuovatkin ruokaan jotain edellämainituista mauista: chileistä tulisuutta, kala- ja soijakastikkeesta suolaisuutta, kookosmaidosta makeutta ja limestä eri muodoissaan happamuutta. En olisi silti arvannut, että nuo kaikki ässät löytyisivät samasta ruuasta, mutta sainkin yllättyä heti ensimmäisellä kerralla. Kaikki reseptin kummallisemmat raaka-aineet löytyvät Vii Voanista, galangajuurta lukuunottamatta varmaankin hyvin varustetuista tavallisistakin ruoka-kaupoista.

tomkhagai.jpg

Tom kha gai

0,5 l kanalientä
4 kaffirlimetin lehteä revittynä
1 sitruunaruohon varsi
12 ohutta viipaletta galangajuurta
300 g suikaloitua kananrintaa
500 ml kookosmaitoa
60 g jonkin sortin sieniä (käytin itse herkkusieniä mutta ne kyllä hävisivät tuonne kuin polkkis sienestämään)
4 rkl limen mehua
4 ½ rkl kalakastiketta
8 paistinpannulla pyöräytettyä chiliä
korianterinlehtiä koristeluun

1. Lämmitä kanaliemi isossa pannussa. Lisää joukkoon limen lehdet, sitruunaruoho ja galangajuuri. Keitä 10 minuuttia, lisää kana ja kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi.

2. Lisää sienet, limen mehu ja kalakastike. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kanat ovat kypsyneet. Lisää paistetut chilit keittoon ja tarjoa heti. Koristele korianterinlehdillä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

5 Responses

  1. Polkkapossu October 16, 2006 / 11:54 pm

    Höhöhööö 🙂

    Sienestyskausi päättyi just nyt.

  2. cele October 17, 2006 / 2:52 pm

    Toivottavasti et jäänyt sen jäljiltä metsään. 😛

  3. Lintu75 October 18, 2006 / 11:41 pm

    Voi teitä poijjaat! Te ootte tuollaisia naurun höröttelijöitä;)

    Pakko oli tunkea lusikka tähän soppaan…näyttää niin hyvältä.

    Hei kuule, ootko käynyt siinä Viivoanin poikkikadulla, siis about 50 metriä Sörkkaan päin ja siitä vasemmalle, jos sisi Hämeentietä kuljetaan. En musita kaupan nimeä, mutta siellä tuntuu olevan parempi valikoima ja ystävällisempi henkilökuntakin tätä nykyä!

    Sieltä putiikista löytyy pakastettuja limenlehtiä, jotka sopisi tuohonkin keittoon. Tsekkaappa joskus=)

  4. cele October 19, 2006 / 3:52 pm

    Höröhörö. 😛

    Enpäs ole. Tuossa hämeentiellä on niin paljon noita kauppoja, ettei varmaan ikinä saa kaikkia läpikäydyksi. Ostin sitäpaitsi just Vii Voanista paketin noita limenlehtiä. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *