Seljankasoppaa

Täällä aletaan olla siinä määrin lomafiiliksissä, että banneriinkin piti päivittää hieman uneliaampi sorsa. Huomenna tuleekin sitten futiskisojen moraalinen finaali, kun kisojen moraalinen voittaja Saksa kohtaa moraalisen kakkosen Portugalin. Aina ei voi mennä välierät kuten haluaisi.

Aloitin pyytämieni kalareseptien testaamisen Pagisijan seljankasopasta. Venäläistyyppisiä ruokia ei sorsakeittiössä olekaan usein nähty. Muokkasin sen verran reseptiä, että jätin oliivit pois ja korvasin ne jääkaapista löytyneellä kesäkurpitsan puolikkaalla. Kalaa minulla oli vain 300 grammaa, mikä oli aika niukalti. Ihan smetanalinjalle en myöskään lähtenyt, vaan käytin ranskankermaa, tosin ihan oikeaa (28%) sellaista. Ehkä tuota nokaretta ei voi kovin runsaaksi tosin sanoa. Sillä oli kuitenkin tärkeä vaikutus, sillä se pehmensi keiton muuten melko etikkaisia makuja. Varsin venäläistä siis.

seljanka.jpg

Kalaseljanka

300-600 g kalafileitä
1 l kalalientä (2 kalaliemikuutiota/1 rkl kalafondia)
2 laakerinlehteä
1 rkl maustepippureita
3 rkl tomaattisosetta
2 porkkanaa
(palsternakkaa)
3-4 perunaa
2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 maustekurkkua
10 oliivia
2 rkl kapriksia
tilliä, timjamia tms.
(ranskankermaa tai smetanaa)

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilan pohjalla öljytilkassa. Lisää mukaan viipaloidut juurekset perunoita lukuun ottamatta ja pyörittele vielä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi ja liemikuutiot sekä mausteet. Keitä kotvanen, lisää sitten perunat ja paloiteltu kala. Kun keitto alkaa olla kypsää, heitä sekaan maustekurkkukuutiot, viipaloidut oliivit, kaprikset ja yrttimausteet. Tarkista maku ja hienosäädä tarpeen mukaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

 1. Lintu75 July 8, 2006 / 2:31 am

  Nam nam! Tuo soppa on takuulla hyvää!

 2. cele July 8, 2006 / 8:52 am

  Syötävän hyvää, kerrassaan. 😛

 3. johanna_dxb July 9, 2006 / 3:55 pm

  Muutaman vuoden takaisessa Kodin Kuvalehdessa oli ylihyva seljangan ohje, muistaakseni meni nain:
  -porkkanaa
  -sipulia
  -fenkolia
  -purjoa
  -laakerinlehti
  -oljya
  -tomaattimehua
  -kalaa
  -sitruunamehua
  -oliiveja
  -suolakurkkua
  -suolaa
  -mustapippuria

  Kuullota pilkotut vihannekset pienessa maarassa oljya, taman jalkeen voit lisata vetta mutta itse olen lisannyt ainoastaan litran tomaattimehua. Kun kasvikset ovat melkein kypsia, lisaa kala (lohi toimii hyvin, myos hauki on aivan loistavaa). Mausta sitruunamehulla ja lopuksi lisaa suola/maustekurkkua, oliiveja ja suolaa jos tarvis.

  Aivan loistava ja kevyt keitto ja ainoa jossa olen keksinyt tomaattimehulle jarkevaa kayttoa, edes Bloody Maryt eivat uppoa minuun…

 4. cele July 10, 2006 / 10:02 am

  Pitääpäs kokeilla tätäkin versiota joskus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *