Mansikka-juustokakku

Nyt kun vauhtiin päästiin niin laitetaan perään toinenkin juustokakku. Tätä me syötiin joulun jälkiruokana. Resepti on peräisin viime kesän Etiketistä ja odotteli sekin testausta sen verran pitkään, että sorsakeittiön tiukkasanaisempi osapuoli oli ehtinyt kirjoittaa sivun täyteen “namnamnamnam”-kommentteja.

Ihan niin hyvää tämä ei ehkä ollut. Minusta juustokakussa toimii parhaiten hieman hapokkaammat marjat, kuten vadelmat ja puolukat kontrastina raskaille juustokerroksille. Pohja sen sijaan oli tässäkin hyvä, joskin meillä siitä tuli vähän turhankin rapeaa ja siten leikkaamisesta hieman hasardia puuhaa.

mansikkajuustokakku

Mansikka-juustokakku

pohja
3 dl venhäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1-2 tl vettä

vuokaan
voita tai margariinia
5 dl kuivattuja herneitä (tai muuta) painoksi

täyte
1 l mansikoita
5 liivatelehteä
400 g sitruunatuorejuustoa (tai tavallista ja sitruunanmehua)
200 g rahkaa
2-3 rkl tomusokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 1/2 dl flora vispiä

koristeeksi mansikoita ja sitruunankuorisuikaleita

1. Voitele irtopohjavuoka. Sekoita jauhot ja sokerit kulhossa. Kuutioi huoneenlämpöinen voi tai margariini ja lisää jauhoseokseen. Nypi taikina murumaiseksi. Lisää tilkka kylmää vettä ja muotoile taikina palloksi.

2. Taputtele taikina irtopohjavuokaan niin, että se nousee reunoille 5 cm korkeudelle. Pistele pohja haarukalla ja vuoraa vuoka reunoja myöten foliolla. Kaada herneet foliolle. Ne tekevät pohjasta kupruilemattoman.

3. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Poista sitten herneet ja folio. Paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

4. Jäähdytä pohja vuuassaan hyvin. Varmista, että jäähtynyt pohja irtoaa vuoasta siististi avaamalla varovasti vuoan reunoja. Kiristä reunat takaisin ja jätä pohja vuokaan.

5. Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Asettele ne halkaisupinta alaspäin taikinapohjalle.

6. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota tuorejuusto ja rahka sähkövatkaimella. Mausta seos tomusokerilla ja sitruunankuoriraasteella. Vaahdota flora vispi pehmeäksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita vaahdot keskenään.

7. Lämmitä loppu kasvirasvavalmiste kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne kuumaan tilkkaan kuumaa vettä. Jäähdytä hetki ja lisää tuorejuustovaahtoon ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Kaada vaahto vuokaan mansikoiden päälle ja tasoita heiluttelemalla vuokaa varovasti. Suojaa tuorekelmulla ja pane kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.

8. Siirrä hyytynyt kakku tarjoiluvadille vuoan irtopohjan avulla. Koristele juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

  1. Megra January 7, 2010 / 3:34 pm

    Nam. Namnamnamnamnam. Alkaa tuntua siltä, että viimeistään ensimmäisen työpäivä (tai viikon) kunniaksi kokeilen tehdä kokemattomassa Maisakeittiössä jonkin esittelemistäsi juustokakuista. Namnam.

  2. iiris hakala June 10, 2011 / 12:49 pm

    muutimme juuri uuteen asuntoon ja sain unelmieni keittiön, joten nyt onkin kova halu leipoa ja kokkailla 😛 todella hyvännäköinen kakku,mutta samaa mieltä kanssasi että juustokakut kaipaavat hieman kirpeämpää marjaa kaverikseen.. taidankin kokeilla vadelmalla mansikan sijaan!

  3. Anu/Makeaahyvää June 27, 2012 / 10:20 am

    Herkullinen ohje, taidanpa testata 🙂 Minkä kokoisessa vuoassa tämä on tehty?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *