Tunturipurilainen

Yksi resepteistä, jotka päätin heti ensiselailulla ottaa Petterin mukana tulleista reseptivihkoista testiin, oli tunturipurilainen. Ananas ja poro kuulosti niin epäsopivalta ja epätunturimaiselta kombinaatiolta, että pakkohan sen oli olla hyvää. Ja spoilaankin heti, että kyllähän ne toimivatkin yhdessä.

Alkuperäisen reseptin purilaistäytteisiin sisältyi jauhelihapihvin ja ananaksen lisäksi kylmäsavuporosiivuja. Lisäsin itse sekaan vielä perushamppisetistämme majoneesia, juustoa, sinappia ja ketsuppia. Olin vähän pettynyt pihveihin, jotka olivat kyllä meheviä ja mainioita pihvejä, mutta jättivät poron maun aika lailla sivuosaan. Poron maku tuli sitten kylmäsavusiivuista. Varsin kelvollisia hampurilaisia näistä kuitenkin tuli, seuraavaksi pitänee kokeilla ananasta naudan kera hampurilaisessa.

Porojauhelihapihvi

400g poron jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 sipuli hienonnettuna
1 kananmuna
suolaa ja pippuria

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Petterikäristys eli poronkäristys, osa 1.

Pakkanen täynnä Petteriä päätin aloittaa helposti ja kaivaa yhden kolmesta käristyspaketista sulamaan. Mukana tulleessa reseptivihossa oli parikin simppeliä käristysreseptiä, joista seurasin suunnilleen sitä, johon sai laittaa pekonia ja olutta.

Olut sopi mainiosti projektiini ja kun jääkaappi oli täynnä olutta (eikö minulla olekin hyvät oltavat: pakastin täynnä poroa ja jääkaappi olutta…) valitsin tähän stoutia. Säästin osan ruokajuomaksi, vaikka olin aika varma, etten saisi sitä juoduksi. Yllätyin kutenkin, kun maku ei ollutkaan katkera, vaan pehmeä, joskin voimakas. Inhoamani kitkerä alkumaku puuttui lähes tyystin.

Itse käristys oli varsin hyvää, muttei ehkä niin supererikoista kuin ehkä odotin. Olut toi liemeen mainiota makua ja sopi tähän kuin nenä päähän.

Poronkäristys

500 g poronvasan käristyslihaa
150 g pekonia, suikaloituna
2 sipulia, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, nienonnettuna
vajaa puoli puskaa timjaminoksia, sidottuna kimpuksi
1 laakerinlehti
pullo tummaa olutta (käytin itse stoutia)
3 dl lihalientä
suolaa ja pippuria

1. Paista pekoni pannulla.

2. Lisää ja kuullota sipuli.

3. Lisää käristyslihat.

4. Lisää valkosipuli, timjami ja laakerinlehti. Lisää olut ja lihaliemi ja anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes liemi on suurimmaksi osaksi haihtunut.

5. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile perunamuusin ja puolukoiden kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone