Lecsó eli unkarilainen vihanneshöystö


Kiki <3 porkkana

Nyt kun lukijat on hämätty marsulla, ei liene niin väliä, mitä roskaa tähän kirjoitan. Lähikaupassa oli taannoin paprikaa törkeässä tarjouksessa (luokkaa alle euron kilo), joten sitähän oli ostettava lukuisissa väreissä. Söin viime vuonna Wienissä jotain unkarilaishenkistä paprikaruokaa, joten tämän kokemuksen perässä nappasin maustehyllystä paprikajauhetta ja lihatiskiltä unkarilaista salamia (tiedättehän: sitä, jossa on Italian lippu). Sitten kotona google soimaan ja reseptiä etsimään.

Ja löytyihän niitä reseptejä. Mainiosti ostamiini raaka-aineisiin istui jonkinlainen unkarilainen klassikko (tai enhän minä unkarilaisista klassikoista tiedä kuin pörköltin) lecsó: vihanneshöystö, jota voi tuunata esimerkiksi juurikin ostamallani unkarilaisella salamilla. Siispä tuunaamaan ja lopputuloshan oli varsin hyvää, joskin ei lainkaan sellaista kuin Wienissä syömäni ruoka. Lisäkkeeksi kelpaavat esimerkiksi perunat.

Lecsó

öljyä (tai laardia) paistamiseen
2 sipulia pilkottuna
4 paprikaa suikaloituna
2-3 tomaattia pieneksi pilkottuna (tai tomaattimurskaa)
1/2 rkl sokeria
1 rkl paprikajauhetta
100g unkarilaista salamia pieneksi pilkottuna tai ohuina siivuina.

1. Kuullota sipulit öljyssä ja kypsennä hyvin miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää paprikasuikaleet ja kypsennä 10 minuuttia.

2. Lisää tomaatit, sokeri, suola ja paprikajauhe. Kypsennä vielä 10-15 minuuttia, ei kuitenkaan liikaa, paprikoissa pitäisi olla purutuntumaa jäljellä.

3. Mausta sokerilla ja lisää salami.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Palsternakka-vaahterasiirappikakku

Tuli pieni kalenterivirhe, joten tämä vastaus maaliskuun ruokahaasteeseen taitaa olla nyt pari päivää myöhässä. Palsternakkahan se aihe taisi olla.

En nyt ihan tarkalleen muista mikä ajatusrakennelma tähän kakkuun johti, mutta se taisi olla jotain sellaista, että palsternakka on vähän niinku porkkana ja porkkanastahan voi tehdä kakkuja niin miksei palsternakasta sitten. Sitten googlettelemalla selvisi että palsternakka ja vaahterasiirappi näyttäisi olevan jonkinlainen vakiintunut yhdistelmä. Sitten lisää googlettamalla löytyi tällainen resepti, en tosin enää yhtään muista mistä.

Kakku itsessään oli sitten mukavan mehukas ja maukas, eikä valmistusprosessikaan ollut kovin monimutkainen.

palsternakkakakku

Palsternakka-vaahterasiirappikakku

175 g voita
250 g ruokosokeria
1 dl vaahterasiirappia
3 munaa
250 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
250 g palsternakkaa raastettuna
1 omena raastettuna
50 g pekaanipähkinöitä karkeasti murskattuna
1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
tomusokeria koristeluun

täytteeseen:
250 g mascarponea
1/2 dl vaahterasiirappia

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka.

2. Sulata voi, sokeri ja vaahterasiirappi kattilassa miedolla lämmöllä ja anna viiletä hieman. Vispaa munat voisokeriseokseen ja lisää joukkoon jauhot ja leivinjauhe sekoitettuna. Sekoita tämän jälkeen joukkoon inkivääri, palsternakka, omena, pähkinät ja appelsiinin kuori ja mehu.

3. Paista reilu 30 minuuttia, kunnes kakun pinta palautuu painettaessa.

4. Jäähdytä kakku kunnolla ennen tarjoilua. Juuri ennen tarjoilua sekoita täytteen aineet, halkaise kakku keskeltä ja täytä kakku. Koristele pinta tomusokerilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sitrushaudutettu lampaanpotka

Lihakirjaa lukiessani tajusin, että en ole ikinä syönyt yhdenkään eläimen potkaa, vaikka sen pitäisi olla ominaisuuksiensa puolesta juuri sellaista lihaa, josta pidän. Eli tarpeeksi rasvaista ja pitkään haudutettuna suussasulavan pehmeää. Nyt olikin sitten heti tilaisuus laittaa sekä potka että lihakirjan reseptit testiin. Eläimeksi valikoitui lammas (tai karitsa) kun se oli lähimpänä metsäteemaa, ainakin helposti saatavilla olevista eläimistä.

Ja potkahan oli odotusten mukaan mainiota. Resepti ei ehkä sinänsä ollut kovin erikoinen, mutta mitäpä erikoista tällainen liha kaipaisikaan. Pakolliset kasvikset ja liraus sitrushedelmien mehua pataan ja muutamaksi tunniksi uuniin. Onneksi lämpötila ei ollut enää hellelukemissa. Reseptissä suositeltiin lisukkeeksi polentaa tai perunamuussia, mutta me teimme rosmariiniperunoita (linkin takaa: “Lammas ei varsinaisesti kuulu sorsakeittiön vakiokalustoon.” Niin ne ajat muuttuvat…), jotka toimivat aina lammasruokien kanssa.

Sitrushaudutettu lampaanpotka

neljälle

4 lampaanpotkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
porkkana, pilkottuna
sipuli, pilkottuna
2 lehtisellerin vartta, pilkottuna
muutama oksa timjamia
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1/2 pulloa valkoviiniä
250 ml lammaslientä tai vettä
sitruunan mehu ja kuori raastettuna
appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
suolaa ja pippuria
persiljaa, koristeluun

1. Lämmitä uuni 120 asteeseen.

2. Lämmitä oliiviöljyä isossa padassa. Lisää pilkotut kasvikset ja kuullota pehmeiksi. Lisää timjami, laakerinlehti, valkosipuli, tomaatti, viini ja liemi tai vesi sekä suurin osa sitruunan ja appelsiinin mehusta ja kuoriraasteet kokonaan. Kuumenna kiehuvaksi ja madalla lämpöä niin että liemi poreilee mutta ei kiehu voimakkaasti.

3. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä. Ruskista potkat joka puolelta ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä potkat pataan, laita kansi päälle ja kypsennä uunissa noin kaksi ja puoli tuntia, kunnes liha on täysin pehmeää ja irtoaa luusta lähes itsestään.

4. Ota potkat liemestä ja pidä lämpimänä kun viimeistelet kastikkeen. Jos liemessä on paljon rasvaa pinnalla, kerää se pois. Maista lientä, jos se on kovin laimean makuista, keitä kasaan. Tarkista tämän jälkeen suola, lisää tarvittaessa. Lisää lopuksi loput appelsiinin ja sitruunanmehut.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sienibruschetta

Yritimme saada ruokalistalle metsäisiä ruokia metsästyskauden alkamisen kunniaksi. Kovin uskollisesti emme tätä teemaa loppupeleissä seuranneet, mutta alkuruuassa hyvinkin. Sienikausi ei ole ihan vielä kunnolla alkanut, mutta virolaista kanttarellia on hyvin tarjolla toreilla, joten teimme siitä Jamien sienibruschettaa (Jamien kotona -kirjasta), joka on houkuttanut minua jo pitemmän aikaa.

Kovin hyvin emme valikoiman suppeuden takia voineet toteuttaa alkuperäisen reseptin toivetta sienisekoituksesta, mutta laitoimme kanttarellien lisäksi sekaan hieman siitakkeita. Ne olivat kyllä sekoituksessa aika turhia. Jos monenlaisia metsäsieniä löytää, niin niitä varmastikin kannattaa sekoittaa. Chilin me jätimme välistä, kun niitä ei kaapista sattunut löytymään ja hieman myös epäilyttää roima chilin käyttö herkänmakuisten sienten kanssa.

Ja muutenkin tätä kannattaa kokeilla. En ole mikään sieniruoka-asiantuntija, mutta tässä sienet kerrankin maistuvat (kun niitä on tarpeeksi paljon leivällä) ja yrtit ja mausteet tekevät kokonaisuudesta aivan mainion.

Sienibruschetta

oliiviöljyä
300 g erilaisia sieniä
2 valkosipulinkynttä, toinen pilkottuna, toinen keskeltä halkaistuna
pari oksaa timjamia
pari oksaa persiljaa
suolaa ja pippuria
(kuivattu chili, murskattuna)
pieni kimpale voita
1 sitruuna
maalaisleipää viipaleina

1. Lämmitä iso pannu kuumaksi. Lisää oliiviöljy ja sen lämmettyä sienet. Paista pari minuuttia. Lisää yrtit, murskattu valkosipuli ja mausteet ja chili pannulle ja paista pari minuuttia. Lisää voi ja paista vielä pari minuuttia, mutta älä paista sieniä muusiksi.

2. Ota sienet pannulta, lisää pannulle hieman vettä ja sekoita sieninesteiden kanssa kastikkeeksi.

3. Paahda leipäviipaleet, hieraise niitä halkaistulla valkosipulilla ja laita päälle sieniä ja kastiketta. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kesäinen sipulipasta

Sipulia laitetaan melkein jokaiseen ruokaan, mutta aniharvoin se pääsee päärooliin. Nyt kun uuden sadon sipulit ovat herkullisia, kannattaa niistä tehdä yksinkertaista pastakastiketta. Pekonia ei tarvitse käytää paljoa; tarkoitus on, että päämaku tulee sipulista eikä pekonista. Itse laitoin sitä aika runsaasti, koska en voinut vastustaa kiusausta (ja avoin paketti piti käyttää loppuun), mutta vähempikin olisi riittänyt. Fariinisokeri tuo kuullotetun sipulin makeutta vielä enemmän esiin. Hätätilassa muukin sokeri kelpaa.

Kesäinen sipulipasta

sipulia pilkottuna
pekonia maun mukaan, pilkottuna
oliiviöljyä
fariinisokeria
pippuria
parmesaania

1. Paista pekoni pannulla. Jos käytät säästeliäästi pekonia, lisää lisäksi oliiviöljyä.

2. Lisää sipulit ja hyppysellinen fariinisokeria pannulle ja kuullota niitä miedolla lämmöllä pekoninrasvassa kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita. Mausta pippurilla.

3. Sekoita pastan kanssa ja lisää vielä oliiviöljyä jos vaikuttaa kuivalta. Koristele parmesaaniraasteella.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Lihansyöjän raamattu: The River Cottage Meat Book

Suoraan asiaan: en ole ollut yhdestäkään keittokirjasta näin innoissani sitten Professional Bakingin, enkä ehkä siitäkään näin innoissani. Ja miten voisinkaan vastustaa keittokirjaa, josta löytyy mm. pekonintekoresepti, ohjeet kokonaisen lampaan tai sian paistamiseen avotulella ja neljä kuvaa irtonaisesta sianpäästä (enkä mainitse niitä aivoja nyt heti alkuun, en mainitse aivoja..).

Minulla on taipumuksena pitää keittokirjoista, jotka ovat kattavia ja perusteellisia. Lisäksi pidän persoonallisesta otteesta (kuten vaikkapa Jamie Oliverin teoksissa). Tässä yhdistyvät molemmat. Kirjassa käydään läpi suunnilleen kaikki kuviteltavissa olevat asiat lihan laatuun vaikuttavista (ja laadun tunnistamiseen liittyvistä) tekijöistä, erilaisista leikkuuvaihtoehdoista ja niiden sopivuudesta erilaisiin ruokiin, erilaisista kypsentämistavoista resepteillä täydennettynä sekä vielä lihansyönnin etiikkaan liittyvistä asioista. Ote on räväkkä ja roisin persoonallinen, mutta kuitenkin niin, että faktat ja mielipiteet on erotettavissa toisistaan. Sivuja on reilu 500, niissä on paljon tekstiä (ensimmäinen resepti löytyy sivulta 226) ja itse kirja painaa kuin synti.

Kirjan alussa käsitellään lihansyönnin etiikkaa. En kertaa kirjassa esitettyjä argumentteja, mutta lopputulemana Hugh Fearnley-Whittingstall pitää lihansyöntiä hyväksyttävänä, kunhan eläinten hyvinvoinnista on pidetty huolta kasvatuksen ja teurastuksen aikana. Tämän teeman ympärillä pyöritäänkin koko kirjan ajan, sillä eläinten hyvinvoinnin kytkös lihan laatuun tehdään hyvin selväksi yhä uudestaan ja uudestaan. Luomua suositellaankin eläinten hyvinvoinnin lisäksi makutekijöillä: pitempään rauhassa kasvanut liha ehtii saada enemmän makua (=rasvaa) lihaksiinsa kuin tehotuotettu ja mahdollisimman nuorena teurastettu eläin.

Kirjan alkupuoliskossa käsitellään yksi kerrallaan niin lammas, nauta, sika, broileri kuin pienemmät riistaeläimetkin samalla kaavalla: minkälaista on kaupassa normaalisti saatavissa oleva liha (lammas parempaa kuin broileri), millaiset kasvatustekijät ja riiputus (tai sen puute) ovat tähän vaikuttaneet ja miten asiat olisivat parhaimmillaan ja mistä sitä parasta lihaa kannattaa yrittää etsiä. Kirjassa ei aivan opeteta kasvattamaan tai teurastamaan eläimiä, mutta esimerkiksi kotona riiputukseen annetaan kyllä ohjeita. Kun on kerrottu, mistä saat parasta lihaa, tämän jälkeen käydään läpi eläimen eri osat ja niiden soveltuvuus erilaisiin ruokiin. Ja sitten otetaan käsittelyyn seuraava eläin.

Toisessa puoliskossa käydään läpi lihan kypsennystekniikat paistamisesta haudutuksen ja grillaamisen kautta suolaamiseen. Näidenkin kuvaamisessa ei yksityiskohtia säästellä ja eri vaiheiden ja menetelmien vaikutus lihan mehukkuuteen ja makuun perustellaan hyvin. Lisäksi kerrotaan minkätyyppisiin lihanosiin näitä menetelmiä kannattaa soveltaa. Näissä luvuissa on myös jokaista menetelmää kohti kymmenkunta soveltavaa reseptiä. Resepteissä näkyy periaatteena koko eläimen hyödyntäminen, joten niitä löytyy suunnilleen kaikista osista ja sisäelimistä.

Kirjan huonona puolena on lähinnä sen Englanti-keskeisyys. Tämän takia esimerkiksi vaivalla koottu lista paikallisista laadukkaista tuottajista menee suomalaisen lukijan kohdalla hukkaan ja eläinten kasvatukseen liittyvät yksityiskohdat eivät välttämättä Suomessa ole samanlaisia kuin Englannissa. (Tämä ei tarkoita, että asiat olisivat täällä välttämättä sen paremmin.) Kirja ei myöskään ole varsinaisesti keittokirja: reseptejä ei ole kuin joitain kymmeniä. Ne kuitenkin vaikuttavat laadukkailta ja hyvin kommentoiduilta. Yhtäkään en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Ja jos samaan tyyliin haluaa keittokirjaa, niin ainahan on The River Cottage Cookbook…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Marja-hedelmäpaistos

Toinen maininnan arvoinen raparperiherkku syntyi Jamieta mukaillen Alastoman kokin onnenpäivistä löytyneellä marja-hedelmäpaistosreseptillä. Paistokseen voi laittaa käytännössä mitä tahansa marjoja ja hedelmiä. Me laitoimme suurimmaksi osaksi mansikoita ja raparpereja ja lisäksi hieman vadelmaa ja mustikkaa. Kombinaatio oli erittäin onnistunut. Mielestäni tällaisissa paistoksissa kuuluu olla aika lailla kirpeyttä (tässä tapauksessa raparperista ja vadelmista), kun niitä on taittamassa taikinakuori ja vaniljajäätelö. Jos laitat vaikkapa vain mansikoita ja mustikoita, on lopputulos varmastikin herkullinen, mutta hieman lattea.

Muutoin tämä onkin erittäin helppo valmistaa ja maistuu hyvältä vielä lämmitettynäkin, jos sitä nyt jää jostain kumman syystä jäljelle.

Marja-hedelmäpaistos

6 annosta

marja-hedelmätäyte
700 g marjoja ja hedelmiä, esimerkiksi
(2 aprikoosia
1 päärynä
1 rasia karhunvatukoita
1 rasia mustikoita
1 rasia vadelmia
puolikas omena raasteena)

5 rkl sokeria
kunnon roiskaisu balsamiviinietikkaa

murutaikina
6 kukkurallista rkl kylmää voita
225 g (vajaa 4 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
70 g (vajaa 1 dl) sokeria
iso hyppysellinen suolaa
1,5 dl piimää
vähän ylimääräistä sokeria pinnalle

1. Pane uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Kumoa hedelmät, marjat, sokeri ja etikka kattilaan. Siirrä kattila levylle, kuumenna ja anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes marjoista alkaa irrota nestettä. Kaada seos uunivuokaan.

2. Tee marjojen kiehuessa päällyste: Nypi kylmä voi jauhoihin murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja suola, sekoita hyvin. Sekoita sitten joukkoon piimä. Lusikoi taikina kuuman marja-hedelmäseoksen päälle. Ei haittaa, vaikka se jäisi kokkareiksi pintaan, muhkurainen vaikutelma on vain eduksi paistokselle. Ripota pintaan hieman sokeria.

3. Paista uunissa noin 30 minuuttia eli kunnes murupinta on kauniin ruskea. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pannacotta

Pannacotta on niin helppo ja yksinkertainen jälkiruoka, että on lähes käsittämätöntä, etten ollut tehnyt sitä ikinä aikaisemmin. Tämä ohje on Hullun kokin käsialaa ja tästä on sitten helppo lähteä varioimaan. Seuraksi käy ainakin kaikenlaiset marjat ja hedelmät ja oikeastaan vaikka mikä. Me laitettiin nyt mansikoita ja vadelmia, kun niitä löytyi tuoreena. Onko teillä suosikkilisukkeita?

Pannacotta
2,5 dl kermaa
2,5 dl maitoa
4 rkl sokeria
2 kpl liivatelehtiä

1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 15 minuttia.

2. Lämmitä maito ja sulata joukkoon sokeri.

3. Purista liivate kuivaksi ja sulata maidon joukkoon.

4. Lisää kerma, älä keitä

5. Laita vuokiin tai lasiin, anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone