Suklaabrowniet

Tänään kolahti postiluukusta kasa ruokabloggaamiseen tavalla tai toisella liittyviä kirjoja. Muihin palataan myöhemmin, mutta yksi niistä, Food Styling for Photographers, oli viiden minuutin selauksella niin mahtava, että pitää heti avautua vähäsen.

Kirjassa nimittäin kuvattiin kaikki tässäkin blogissa käytetyt temput (EDIT: lue tämä): lihaa ei kypsennetä, vaan ruskistetaan polttolampulla, grilliraidat tehdään polttoraudalla, annoksia pidetään koossa puutikuilla, kakkujen kerroksia pidetään kohollaan pahvilevyillä, jäätelö on feikkimassaa ja joka luvun alussa mainitaan, että nämä ruuat ovat tarkoitettu valokuvaukseen, ei syömiseen. En enää lainkaan ihmettele, miksi itsetehdyt kakut eivät ikinä näytä yhtä hienoilta kuin leivontakirjoissa.

Odotin ehkä vähän enemmän asiaa ruuan normaalista esillepanosta, siis sellaisesta, jonka jälkeen ruoka on vielä syömäkelpoista.

brownies

Yllä olevassa kuvassa oleva brownie-pala sen sijaan oli mainiossa syömäkunnossa kuvauksen jälkeenkin. Hyvin pian sen jälkeen tosin ei enää ollut. Olemassa. Resepti on (hohhoijaa) Jamien käsialaa Cook with Jamie -kirjasta.

Suklaabrowniet

250 g suolatonta voita
200 g tummaa suklaata (70%)
150 g pilkottuja pähkinöitä
80 g kaakaojauhetta
65 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
350 g sokeria
4 munaa

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita 30 cm x 30 cm uunipannulle leivinpaperi. Laita iso kulho kiehuvan veden päälle, ja sulata siinä voi ja suklaa. Lisää pähkinät.

2. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita ne suklaamössöön. Vatkaa munat omassa kulhossaan ja lisää nekin. Sekoita, kunnes seos on koostumukseltaan tasaista. Kaada seos uunipannulle.

3. Paista uunissa noin 25 minuuttia. Älä ylipaista, nämä saavat jäädä sisältä hieman raa’aksi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tortut

Aluksi myöhäiset kiitokset kaikille kanssabloggaajille mainiosta perjantai-illasta Memphisissä. Seuraavaa tapaamista jälleen innolla odotellen..

tortut

Leivonta on tarkkaa puuhaa. Jossain vaiheessa sitä oppii, että kannattaa käyttää ajastinta. Sen jälkeen oppii, että ajastimeen kannattaa laittaa oikea aika. Mutta sitten, kun ajastimessa on ollut oikea aika, ja sen soidessa vastaan tulee epäilyttävä palaneen käry, täytyy syyllistä etsiä muualta. Esimerkiksi 50 astetta liian kuumasta uunista.

Siis jos joku on ihmetellyt vuosittaista joulutaukoani, niin sillä saattaa olla jotain tekemistä jouluruokien onnistumisprosentin kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sotku

kiirakupillapieni

Joulun alla tehtiin (Jamien perässä, ylläri) tällaista simppeliä, mutta herkullista jälkiruokaa. Tarvitset vain marenkia, kermavaahtoa ja marjoja, ja voit antaa vieraiden itse tehdä omat sotkunsa. Tätä Kiirakin söisi.

sotku

Sotku

uunipellillinen marenkia
kermavaahtoa
mansikoita
jotain muuta, mitä?

1. Kaikki sekasin ja kulhoon.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Mansikka-juustokakku

Nyt kun vauhtiin päästiin niin laitetaan perään toinenkin juustokakku. Tätä me syötiin joulun jälkiruokana. Resepti on peräisin viime kesän Etiketistä ja odotteli sekin testausta sen verran pitkään, että sorsakeittiön tiukkasanaisempi osapuoli oli ehtinyt kirjoittaa sivun täyteen “namnamnamnam”-kommentteja.

Ihan niin hyvää tämä ei ehkä ollut. Minusta juustokakussa toimii parhaiten hieman hapokkaammat marjat, kuten vadelmat ja puolukat kontrastina raskaille juustokerroksille. Pohja sen sijaan oli tässäkin hyvä, joskin meillä siitä tuli vähän turhankin rapeaa ja siten leikkaamisesta hieman hasardia puuhaa.

mansikkajuustokakku

Mansikka-juustokakku

pohja
3 dl venhäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia
1-2 tl vettä

vuokaan
voita tai margariinia
5 dl kuivattuja herneitä (tai muuta) painoksi

täyte
1 l mansikoita
5 liivatelehteä
400 g sitruunatuorejuustoa (tai tavallista ja sitruunanmehua)
200 g rahkaa
2-3 rkl tomusokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 1/2 dl flora vispiä

koristeeksi mansikoita ja sitruunankuorisuikaleita

1. Voitele irtopohjavuoka. Sekoita jauhot ja sokerit kulhossa. Kuutioi huoneenlämpöinen voi tai margariini ja lisää jauhoseokseen. Nypi taikina murumaiseksi. Lisää tilkka kylmää vettä ja muotoile taikina palloksi.

2. Taputtele taikina irtopohjavuokaan niin, että se nousee reunoille 5 cm korkeudelle. Pistele pohja haarukalla ja vuoraa vuoka reunoja myöten foliolla. Kaada herneet foliolle. Ne tekevät pohjasta kupruilemattoman.

3. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Poista sitten herneet ja folio. Paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

4. Jäähdytä pohja vuuassaan hyvin. Varmista, että jäähtynyt pohja irtoaa vuoasta siististi avaamalla varovasti vuoan reunoja. Kiristä reunat takaisin ja jätä pohja vuokaan.

5. Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Asettele ne halkaisupinta alaspäin taikinapohjalle.

6. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota tuorejuusto ja rahka sähkövatkaimella. Mausta seos tomusokerilla ja sitruunankuoriraasteella. Vaahdota flora vispi pehmeäksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita vaahdot keskenään.

7. Lämmitä loppu kasvirasvavalmiste kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne kuumaan tilkkaan kuumaa vettä. Jäähdytä hetki ja lisää tuorejuustovaahtoon ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Kaada vaahto vuokaan mansikoiden päälle ja tasoita heiluttelemalla vuokaa varovasti. Suojaa tuorekelmulla ja pane kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.

8. Siirrä hyytynyt kakku tarjoiluvadille vuoan irtopohjan avulla. Koristele juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Vadelma-kuohuviinikakku

Sorsanpaistaja vietti valtaosan joulukuuta jälleen lähes perinteisessä blogihiljaisuudessa. Tällä kertaa tauon aikana ehdin muuttaa sorsafarmini jälleen uuteen sijaintiin. Nyt on uuden keittiön kaapit ahdettu täyteen tavaraa ja kokkauskokeilut voivat jatkua.

Minulla on ollut pari vuotta keittokirjahyllyssä glorian ruoka&viinin reseptikortti vadelma-kuohuviinikakusta. En todellakaan muista, mistä kyseinen kortti on peräisin, kun en muista ikinä kyseistä lehteä lukeneeni. Muuton yhteydessä reseptin olemassaolo tuli jälleen havaittua, ja uuden vuoden läheisyyden takia skumppaakin oli tarjolla, joten resepti oli tietenkin kokeiltava. Saisipa sitten heittää kortinkin roskiin keittokirjahyllyä täyttämästä.

Resepti oli kirjoitettu jotenkin älyttömän pitkästi, mutta ei sen tekeminen sen vaikeampaa ollut kuin muidenkaan juustokakkujen. Liivatteen kanssa pelatessa saa aina olla hieman tarkkana. Paistettu suklaapohja oli minulle uusi juttu juustokakkujen yhteydessä ja toimi tässä mainiosti kontrastina vadelmalle.

skumppakakku

Vadelma-kuohuviinikakku

pohja
75 g tummaa suklaata
75 g voita
1 kananmuna
1 dl kidesokeria
1 1/2 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhoa
1/2 tl leivinjauhetta

vadelma-kuohuviinimousse
250 g vadelmia
1 1/2 dl makeaa kuohuviiniä
200 g sitruunanmakuista tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
6 liivatelehteä

kiille
3 liivatelehteä
1/2 dl vahvaa vadelmamehua
1 1/2 dl makeaa kuohuviiniä

1. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Jauha pähkinät monitoimikoneessa.

2. Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Anna suklaasulan jäähtyä hieman. Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä manteli- tai pähkinäjauhot ja leivinjauhe. Lisää suklaasula ja mantelijauho vuorotellen kananmuna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes se tuntuu kypsältä. Pohja saa mielellään jäädä sisältä hieman tahmeaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassa ennen kuin valmistat moussetäytteen.

3. Valmista mousse. Jos kyätät pakastevadelmia, sulata ne kohmeisiksi. Soseuta vadelmat ja 1 dl kuohuviiniä tehosekoittimessa tai korkeareunaisessa kulhossa sauvasekoittimella.

4. Notkista tuorejuusto lusikalla. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä vadelmasose, tuorejuusto ja kermavaahto. Mausta seos tomusokerilla.

5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna 1/2 dl kuohuviiniä kattilassa. Nosta kattila pois levyltä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan kuohuviiniin. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Lisää liivateseos täytteeseen. Sekoita täyte tasaiseksi ja levitä se pohjan päälle. Peitä kakku tuorekelmulla ja anna sen hyytyä muutama tunti jääkaapissa.

6. Valmista kiille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna vadelmamehu kattilassa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan vadelmamehuun. Yhdistä vadelma-liivateseos ja kuohuviini. Kaada kiilleseos varovasti hyytyneen kakun päälle. Peitä kakku ja anna sen seistä viileässä pari tuntia, kunnes kiille hyytyy.

7. Irrota kakku varovasti vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Koristele kokonaisilla vadelmilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone