Överit (vaahterasiirappi-pähkinäfudget)

Sunnuntaina vietettiin mahtavaa ruokabloggaajien pikkujoulubrunssia Veeran emännömänä. Pöytä notkui erilaisia herkkuja, joista on raportoitu ainakin Uneliaan Annan, Sillä sipulin ja Herkun ja Koukun Jytiksen toimesta. Keskityn siis täällä hehkuttamaan ruokien herkullisuutta ja selostamaan omasta osuudestani.

Meillä oli suuria vaikeuksia keksiä sopivaa brunssisyötävää, mutta ongelman ratkaisi uusin Etiketin numero, josta löytyi vaahterasiirappi-pähkinäfudgejen resepti, joka sai välittömästi veden kielelle. Siispä marssimme välittömästi lähikauppaan ostamaan mm. vaahterasiirappia, vaahtokarkkia ja valkosuklaata.

Aineita keitellessä alkoi kuitenkin hieman epäilyttää. Nopeasti laskien näissä on nimittäin kuusi ainesosaa, josta yli puolet on sokeria. Lopputuloksesta tulikin suorastaan ylimaallisen makea. Siispä keksimme näille lempinimeksi överit, eikä ollut minkäänlaisia ongelmia säästää tarpeeksi suurta määrää brunssia varten. Kovin montaa näitä ei nimittäin pysty yhdessä päivässä syömään. Suosittelen siis leikkaamaan pieniin palasiin..

Kiitokset vielä kaikille osallistujille. Mukavaa oli, joten seuraavaa tapaamista odotellaan jälleen innolla. 🙂 (<- hymiö) fudge

Vaahterasiirappi-pähkinäfudget)

2 dl macadamia- tai pekaanipähkinöitä eli molempia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl makeutettua tiivistemaitoa
1 dl vaahterasiirappia
50 g voita
1/4 tl suolaa
4 dl valkoisia vaahtokarkkeja
300 g valkosuklaata paloina

voiteluun
1 rkl sulatettua voita

1. Pane uuni lämpiämään 160 asteeseen. Muotoile kaksinkertaisesta foliosta 20 x 25 cm:n vuoka, jossa on noin 3 cm:n reunat. Nosta vuoka leikkuulaudalle ja voitele se voisulalla.

2. Paahda pähkinöitä uunin keskitasolla leivinpaperin päällä noin 6 minuuttia. Nosta pähkinät pois kuumalta pelliltä.

3. Mittaa sokerit, tiivistemaito, vaahterasiirappi, voi ja suola pinnoitettuun kattilaan. Kiehauta sokeri-maitoseos ja anna sen poreilla matalalla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä.

4. Mittaa vaahtokarkit tiiviinä mittoina toiseen kattilaan ja sulata ne pehmeäksi massaksi koko ajan sekoittaen.

5. Lisää kuuma vaahtokarkkimassa sokeri-maitomassaan. Lisää suklaa paloiteltuna. Nosta kattila lämpimälle levylle ja sekoita massa tasaiseksi. Kääntele pähkinät joukkoon.

6. Kaada massa foliovuokaan ja levitä. Tasoita pinta veitsellä. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Muotoile vuokaa tarvittaessa massan jähmettyessä.

7. Nosta tuorekelmulla peitetty vuoka jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Siisti jähmettyneen fudgen reunat terävällä veitsellä ja paloittele 35 palaan. Makeiset säilyvät jääkaapissa reilun viikon.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Artisokka-lammasviillokki

Olen ollut jotenkin tietoinen, että Liviltä tulee Jamie Oliveria varsin tiiviiseen tahtiin, mutta en ole ikinä onnistunut oikeaan aikaan tv:lle tai jaksanut laittaa ohjelmia ajastukseen. Tänään huomasin, että noitahan voi seurata myös netin kautta Nelosen netti-tv:stä. Tänään on sitten tullutkin katsottua vasta kolme jaksoa..

Hallissa käydessäni mukaan tarttui taas vaihteeksi karitsan lapaa, josta tein tällä kertaa viillokkia latva-artisokan kanssa. Käytin purkkikamaa, koska lähikaupassa ei latva-artisokkia sattunut olemaan (eikä minulla ole minkäänlaista käsitystä koska niiden kausi on..), mutta sekin toimi varsin kivasti. Kokonaisuudessaan maku oli ehkä vähän liian sitruunainen makuuni, mutta toisaalta karitsan maku pääsi paremmin oikeuksiinsa kuin yleensä padoissa, joissa ne ovat luovuttaneet suuremman osan maustaan liemeen. Niin ja viininä käytin Beaujolaista, kun sitä sattuneesta syystä oli juuri nyt kaapissa.

Resepti on Trattoria-kirjasta.

lammasviillokki

Artisokka-lammasviillokki

2 sitruunan mehu
2 latva-artisokkaa, joista sitkeät lehdet poistettu
n. 1 kg luutonta lampaanpotkaa (käytin lapaa)
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl silputtua tuoretta silopersiljaa
3 kuorittua ja ohuesti viipaloitua valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 keskikokoinen munankeltuainen

1. Kaada yhden sitruunan mehu kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kuori artisokan kanta ja leikkaa lehtien kärjistä pois n. 1/2 cm. Irrota artisokasta vähintään neljä kerrosta lehtiä, kunnes saat esiin vaaleankeltaiset lehdet. Pane artisokka sitruunaveteen ja käsittele toinen artisokka samoin. Leikkaa artisokat neljään osaan ja poista “parta” sekä piikkiset violetit lehdet pohjasta. Pane lohkot takaisin sitruunaveteen. Kuori kannasta ulkopinta, niin että jäljelle jää vain pehmeä ydin. Leikkaa se pyöreiksi paloiksi ja upota sitruunaveteen.

2. Poista rasva ja rusto lampaan pinnasta ja lihan sisältä kaikki näkyvä rasva mahdollisimman tarkoin. Leikkaa liha 2 1/2 cm paloiksi.

3. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuumenna öljy padassa. Lisää yrtit ja valkosipuli ja kuullota. Lisää lammas ja sen jälkeen viini ja keitä hetki.

4. Valuta artisokat ja lisää ne pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja pane uuniin tunniksi tai kunnes liha on kypsää ja mureaa. Lisää välillä kuumaa vettä, jos pata kuivuu liikaa. Kypsennysajan loppupuolella vatkaa yhteen munankeltuainen ja yhden sitruunan mehu, kaada seos lihan päälle ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja tarjoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Lohella täytetyt uunitomaatit

kikimacpieni

Jos joku on ihmetellyt hidastunutta päivitystahtiani, se johtuu ihan vain siitä, että uusi kirjurini ei ole vielä oikein sisäistänyt kymmensormijärjestelmää.

Täytetyt vihannekset eivät ole kovin yleinen näky sorsakeittiössä. Joskus hamassa menneisyydessä kokeilimme täyttää paprikoita, mutta seuraus oli lähes katastrofaalinen, tai ainakin mauton. Siispä uuteen yritykseen ei ole ollut kovin suurta intoa.

Kun selailin viikonloppuruokaa etsiessäni pitkästä aikaa Trattoria-kirjaa, sieltä löytyi kuitenkin mielenkiintoinen täytettyjen tomaattien resepti. Alkuperäisessä versiossa tomaatti stuffattiin mm. katkaravuilla ja oliiveilla, mutta koska ne eivät uppoa ihan jokaiseen sorsakeittiön jäseneen, niin korvasin katkaravut lohella ja jätin oliivit välistä.

Lopputulos oli varsin maukas ja tomaattikin maistui kypsältä uunissa kypsennyksen jälkeen. Lisäkkeenä meillä oli riisiä, mutta tämän kanssa käy varmaan melkein mikä vaan.

lohitomaatti

Lohella täytetyt uunitomaatit

4 isoa, kypsää ja kiinteää tomaattia
400 g lohta
hieman chiliä
(pilkottuja kivettömiä vihreitä oliiveja)
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa ja pippuria
tuoretta persiljaa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen

2. Leikkaa tomaattien päältä kansi ja ota talteen. Koverra tomaateista sisus pienellä lusikalla ja heitä pois.

3. Heitä muut aineet blenderiin ja ajele soossiksi.

4. Lusikoi seos koverrettuihin tomaatteihin ja laita kannet paikalleen.

5. Laita tomaatit uunivuokaan ja paista niitä uunissa noin 20 minuuttia. Koristele persiljanoksalla ja tarjoa lämpiminä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Omenaletut

hedelmatoffee
Kiira “Hedelmätoffee” englannincrest

Me tykätään letuista (ja palavista räteistä). Ajan saatossa suurin osa lettukokeiluistamme on jäänyt kuitenkin bloggaamatta ja tällekin meinasi käydä niin, mutta puristanpa nyt tämän kasaan.

Omenahilloke toimi oikein kivasti lettujen kanssa, ja lettujen sisään laitetut omenalohkot olivat hauska idea. Kokeiltiin ensin neljällä lohkolla, mutta tällöin lettujen kasassapitämisen kanssa tuli sen verran ongelmia, että kolme lohkoa osoittautui optimaaliksi. Me tehtiin näistä myös aika paksuja vakauden lisäämiseksi.

omenalettu

Omenaohukkaat

750 g kuorittua, hapahkoa omenaa, ilman siemeniä
50 g rusinoita
50-100 g sokeria

taikina
250 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
suolaa, sokeria
5 dl maitoa
3 rkl öljyä
2 munaa
tomusokeria

1. Tee ensin lisäkehillo. Viipaloi 500 g omenoista. Keitä viipaleet vesitilkassa rusinoiden kera pehmeiksi. Lisää joukkoon 50-100 g sokeria omenalajin happamuuden mukaan.

2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Tee keskelle syvennys ja lisää ripaus suolaa ja sokeria. Lisää maito, öljy ja munat, vatkaa sileäksi ja anna taikinan levätä noin 30 minuuttia.

3. Viipaloi loput omenoista ja kuumenna 1-2 viipaletta kerrallaan öljyssä pannussa. Kun omenat ovat paistuneet, valuta päälle taikinaa ja heilauta pannua niin taikina leviää tasaisesti. Käännä ja paista toinen puoli.

4. Tarjoa omenalettuset kuumina omenahillon ja tomusokerin kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Hirvi-wallenberg

Iskikin väliin pari hirveää viikkoa, niin jäi hirvet bloggaamatta. Mutta palataanpa asiaan. Hirveä on tullut maisteltua aiemminkin, joten tällä kertaa halusin miettiä jotain vähän erilaista perinteisen paistin sijaan. Ratkaisu löytyi kätevästi uusimmasta Etiketin numerosta, josta löytyi hirvi-wallenbergin resepti lisukkeineen sekä jälkiruuaksi omenalettuja.

Wallenbergin pihvit tehdään tavallisesti vasikasta, mutta tämä versio on siis hirvestä. Hirveä pidetään usein kuivana lihana, mutta voin vakuuttaa, että kun sekaan on laitettu kermaa ja paistorasvaa imeytetty kunnolla korppujauhopintaan, lopputulos on hyvinkin mehukas. Meidän liha taisi olla ulkopaistia.

Lisäkkeenä teimme Etiketin opastuksen mukaan uunipunajuuria ja punajuuripyreetä. Ne sopivat hirven kanssa mainiosti, mutta eivät kyllä eronneet kovin paljon tosistaan. Jos kattauksen visuaalisuudesta ei niin välitä, niin ihan hyvin pelkillä uunipunajuurillakin olisi pärjännyt.

wallenberg

Hirvi-wallenberg

4 isoa tai 8 pientä pihviä

500 g hirven sisäpaistia tai fileetä
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
suolaa ja pippuria
korppujauhoja
voiteluun öljyä tai voisulaa
paistamiseen voita

1. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Soseuta ne kerman ja keltuaisten kanssa kulhossa tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita massa jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Voitele paistinlasta ja rengasmuotti. Laita lastan päälle muotti ja täytä hirvenlihamassalla. (Voit myös muotoilla pihvit öljytyin käsin. Taikina on löysää, joten käsin muotoillen se voi olla hankalaa.)

3. Nosta pihvi korppujauhoihin. Poista muotti ja levitä jauhoja tasaisesti pihvin ympärille. Jatka samaan tapaan.

4. Paista pihvit pannulla voissa kauniin ruskeaksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kypsennä uunin ylätasolla noin 5 minuuttia. Pihvit saavat jäädä hieman punertaviksi sisältä.

Uunipunajuuret

4 punajuurta
paistamiseen noin 1 rkl voita

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kypsennä folioon käärittyjä kokonaisia punajuuria noin tunti, kunnes ne ovat phemenneet.

2. Leikkaa kuoritut punajuuret noin 1×1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Jätä 150 g punajuuria pyreeseen. Paista kuutiot juuri ennen tarjoilua voissa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Punajuuripyree

noin 4 dl uunipunajuurta
3 rkl voisulaa
suolaa ja pippuria

1. Sekoita punajuuret voin kanssa tasaiseksi pyreeksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä seos juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone