Mausteista kanaa pähkinöiden kera (kung pao)

Tänään syötiin hirveä ja varsin mainioita omenalettuja. Ennen kuin pääsen niihin käsiksi, pitää saada ensin tämä eilinen pähkinäkana pois alta. Ruoka valmistui aika samaan tyyliin kuin currykanakin. Vähän erilaiset mömmöt kastikkeeseen ja paprikan tilalle pähkinää. Ihan hyvää tämäkin oli, ja pähkinät ovat hyvää harjoitusta tikuillasyöntitaidoille.

kungpo

Mausteista kanaa pähkinöiden kera

3 rkl maapähkinäöljyä
3 kuivattua punaista chiliä halkaistuina
450 g luutonta ja nahatonta broilerin rintafileetä 2 1/2 cm kuutioina
75 g paahdettuja maapähkinöitä

kastike:
2 rkl kanalientä
2 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä
1 rkl tummaa soijakastiketta
2 tl sokeria
1 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
2 tl kevätsipulia hyvin hienonnettuna
1 tl tuoretta inkivääriä hyvin hienonnettuna
2 tl riisiviinietikkaa tai siideriviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl seesamiöljyä

1. Kuumenna wokpannu korkealla lämmöllä. Pane pannuun öljy ja chilit ja kääntele niitä öljyssä muutaman sekunnin ajan. Kun chilit alkavat tummua, voit heittää ne pois tai jättää ruokaan.

2. Lisää sitten pannuun broilerikuutiot ja pähkinät ja kääntele niitä 2 minuuttia. Nosta broileripalat, pähkinät ja chilit pannusta siivilään valumaan.

3. Pane kaikki kastikeainekset pannuun seesamiöljyä lukuun ottamatta. Kiehauta ainekset ja alenna lämpöä.

4. Kumoa broilerikuutiot, pähkinät ja chilit takaisin pannuun ja kypsennä niitä noin 3-4 minuuttia koko ajan sekoittaen.

5. Lisää lopuksi joukkoon seesamiöljy, sekoita hyvin, heitä halutessasi pois chilit ja tarjoile ruoka lämpimänä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kiinalainen currykana

Meidän suosikkikiinalainen on Quickwok, joka löytyy Sörnäisistä Aleksis Kiven kadun alkupäästä. Siellä on jokusen kerran tullut tilattua currykanaa, johon toimelias tarjoilija aina vastaa: “kallikanaa, oke”. Siispä kutsummekin paikkaa kallikanaa, oke -paikaksi.

Sittemmin aktiivisimmat kulkureittimme ovat siirtyneet pois Quickwokin lähistöltä, ja minua pitkään vaivannut kyllästyminen lähes kaikenlaiseen aasialaishenkiseen ruokaan, joten kallikanaa ei ole paljon tullut syötyä. Nyt kuitenkin alkosta tarttui mukaan pieni sherrypullo Maija Vilkkumaan hengessä, joten on tullut selvästikin aika tehdä aasialaisia ruokia jälleen – sherry kun ei varsinaisesti lukeudu suosikkijuomiini.

Tässä reseptissä kanat keitetään öljyssä tai vedessä kypsäksi ja sitten vain nopeasti pyöräytetään pannulla kastikkeessa lopussa. Kuumaa öljyä käyttäessä pitää luonnollisesti varoa palamista, minä tein tämän tällä kertaa vedessä, ja lopputulos oli aivan mainio näinkin.

Jostain käsittämättömästä syystä myös tämän reseptin lähdeteos, eli Ken Holmin Kiinalainen wokki, on saanut olla tähän päivään saakka koskemattomana kirjahyllyssä. Selaillessani kirjaa läpi löysin sieltä mainion oloisia reseptejä varsin monista kiinalaisravintoloiden klassikoista. Eli lisää lienee luvassa.

kallikana

Kiinalainen currykana

450 g broilerin rintafileetä 2 1/2 cm kuutioina
1 munanvalkuainen
1 tl suolaa
1 tl seesamiöljyä
3 tl maissijauhoa
3 dl maapähkinäöljyä tai vettä
1 rkl maapähkinäöljyä
225 g punaista ja vihreää paprikaa 2 1/2 cm kuutioina
1 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
1 1/2 dl kanalientä
1 1/2 rkl madras-currytahnaa tai -jauhetta
2 tl sokeria
1/2 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä
1 1/2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl maissijauhoa vesitilkkaan sekoitettuna

1. Pane broilerikuutiot kulhoon ja lisää joukkoon munanvalkuainen, suola, seesamiöljy ja 2 tl maissijauhoa, sekoita hyvin. Pane broileri 20 minuutiksi jääkaappiin maustumaan.

2. Jos käytät wokpannua lihan pinnan ummistamiseen, kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja kaada siihen öljy. Kun öljy on todella kuumaa, nosta pannu liedeltä ja kumoa öljyyn välittömästi broilerikuutiot koko ajan voimakkaasti sekoittaen, jotta kuutiot eivät tartu pohjaan tai toisiinsa. Heti kun liha muuttuu vaaleaksi (noin 2 minuutissa), siirrä lihakuutiot nopeasti valumaan teräskulhon päälle asetettuun siivilään. Heitä kulhoon valunut öljy pois. Jos käytät vettä, tee aivan samoin, mutta kiehauta vesi kattilassa ennen lihakuutioiden lisäämistä. Vedessä lihakuutiot muuttuvat vaaleiksi noin 4 minuutissa.

3. Jos käytit wokpannua, pyyhkäise se puhtaaksi. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja mittaa siihen 1 rkl maapähkinäöljyä. Kun öljy on hyvin kuumaa, lisää siihen paprikakuutiot ja valkosipuli ja kääntele niitä öljyssä 2 minuuttia.

4. Lisää kanaliemi, curry, sokeri, riisiviini, soijakastike ja maissijauho. Hauduta kastiketta 2 minuuttia. Lisää valutetut broilerikuutiot ja paista niitä pikaisesti käännellen vielä 2 minuuttia, niin että kuutiot verhoutuvat kauttaaltaan kastikkeeseen. Tarjoa lämpimänä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Purjo-munavuoat

Ruokabloggaamisen yksi hyvistä puolista on se, että tulee vähän väkisinkin tuupittua itseään pois mukavuusalueelta, jo ihan senkin takia, että ylipäänsä tulisi jotain blogattavaa. Viime aikoina olen yrittänyt syödä paljon kananmunia, kun ne ovatkin nykytiedon mukaan terveellisiä. Kananmunat ovat tietenkin itsessään niin hyviä, että keitettynä ne uppoavat minuun ihan tuosta vaan ilman mitään lisukkeita, mutta ei liene pahitteeksi välillä ihan kokatakin niistä jotain.

Pari viikkoa sitten, kun etsin Ranskalainen keittiö -kirjasta salaattireseptiä peltopyyn seuraksi, huomasin, että minullahan on keittokirja, jossa on oikein oma lukunsa munaruokia varten. Ensimmäisenä kokeiluun lähti purjo-munavuoat, joissa toinen pääraaka-aine, eli purjon käyttö noin runsaassa mitassa, epäilytti. Päätin kuitenkin rohkaistua kokeilemaan, kun purjoa oli sopivasti kaapissa liemenkeittelyiden jäljiltä ja uskoin kerman kyllä tasapainottavan purjoa mukavasti.

Yllätyksekseni tämä olikin melkoisen hyvää. Vetäisin oman kulhoni tyhjäksi sellaiseen tahtiin, että pöydän toisella puolella omaa kuppiansa epäillen tonkinut tunnetusti tiukkasanainen kommentoija päästi epäuskoisen huudahduksen: “Joko sä söit sen?” Purjo oli muuttunut pannulla lempeäksi ja makeaksi mössöksi, eikä kerma ja muna sitä onnistuneet pilaamaan. Ensi kerralla kun vielä muistan laittaa suolan jo ennen uunia, niin kaikki on täydellistä.

purjomuna

Purjo-munavuoat

4 annosta

1 rkl voita ja voiteluun
n. 250 g purjoa ohuina viipaleina
5-6 rkl kuohukermaa
muskottipähkinää
4 munaa
suolaa ja pippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele paksulti neljän pienen tai yhden ison kohokasvuoan pohja ja sivut.

2. Sulata voi pienessä paistinpannussa ja kypsennä purjoa sekoitellen keskilämmöllä, kunnes se on pehmennyt mutta ei ruskistunut.

3. Lisää 3 rkl kermaa ja kypsennä varovasti noin 5 minuuttia, kunnes purjo on hyvin pehmeää ja kerma hiukan saonnut. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.

4. Nosta pienet kohokasvuoat syvään uunivuokaan ja jaa purjot niihin. Riko jokaiseen vuokaan yksi muna, lusikoi sen päälle 1-2 rkl kermaa ja mausta kevyesti.

5. Kaada uunivuokaan kiehuvaa vettä niin, että se ulottuu kohokasvuokien puoliväliin. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet ja keltuaiset ovat yhä juoksevia, tai hiukan kauemmin, jos haluat munien olevan kypsempiä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Suklaacookiet

Parin viikon takaisiin blogibileisiin vein mukanani kanansiipien lisäksi keksejä. Suklaacookiet ovat luonnollisesti meidän suuria suosikkejamme, tuleehan näihinkin 350 grammaa suklaata. Lisäksi näiden tekeminen on äärimmäisen helppoa ja nopeaa, ja taikinakin maistuu herkulliselta.. Näitä ei kannata kuitenkaan heittää suoraan pelliltä pussiin, seurauksena voi olla murentuneita keksejä, kuten kuvassa.

Resepti hieman muunneltuna kirjasta Professional baking.

keksit

Suklaacookiet

150 g voita
120 g sokeria
120 g tummaa sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
90 g kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
350 g suklaata paloiteltuna pieniksi paloiksi

1. Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Vatkaa voi, suola ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.

2. Sekoita jauho joukkoon varovasti. Sekoita mahdollisimman vähän. Jauhojen ei tarvitse edes sekoittua täydellisesti voisokerivaahtoon. Sekoita lopuksi joukkoon suklaapalat.

3. Muodosta taikinasta tasakokoisia klönttejä pellille. Paista noin 10-12 minuuttia (riippuen keksien koosta) kunnes keksit ovat kullanruskeita.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Uutta tuubaa

Kun ei mulla ole mitään blogattavaakaan, ni päätin laittaa ulkoasun uusiks. Ei sekään ole vielä kyllä hienosäädetty. WordPressissä on kyllä puolensa mutta kun vanha teema oli auttamattoman vanhentunut, niin ei sitä meinannut saada yhteistyöhön uudempien juttujen (kuten wordpressissa tagien) kanssa ainakaan sillä paneutumisella, mitä jaksoin asiaan laittaa. Eli etsin uuden ulkoasun joka on mahdollisimman lähellä vanhaa. Kivaa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Suklaa-portviinikakku

Niin se suklaakakku. Minulla on heikko kohta juustokakkujen lisäksi suklaakakuille, joten en tietenkään voinut vastustaa kakkua, johon saisi laittaa 450 grammaa suklaata ja 350 grammaa voita.

Olin hieman varovainen tuon kostutuksen kanssa, mutta siihen ei kyllä ollut mitään syytä. Kakun rakenne on niin vahva että se kestää runsaan kostutuksen. Nyt meidän kakku jäi vähän kuivaksi, joskin mehukas sentin paksuinen suklaakerros kakun päällä kyllä tasapainotti mukavasti.

Ja vielä muistutus itselleni: missään kohdassa ohjetta ei käsketä halkaisemaan kakkua.

suklaakakku

Suklaa-portviinikakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
150 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta

kostutukseen:
3/4 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl portviiniä

täyte:
300 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
150 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl portviiniä

pinnalle:
kaakaojauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen. Sekoita seos kuohkeaksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää rouhittu suklaa. Sekoita jauho-suklaaseos vähitellen muna-voivaahtoon. Pane taikina voideltuun kakkuvuokaan, joka on halkaisijaltaan 22-24 cm. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku vuoasta ja jäähdytä.

2. Valmista kakun kypsyessä kostutusliemi ja täyte. Kiehauta vesi ja sokeri. Ota kattila liedeltä ja lisää portviini. Anna liemen jäähtyä. Valmista täyte. Kiehauta kerma ja sulata suklaa siihen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sekoita se vähitellen suklaa-kermaseokseen. Lisää portviini ja pane seos hetkeksi kylmään kovettumaan. Kostuta kakku ja levitä täyte sen päälle. Peitä hyvin kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään.

3. Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, koska vain huoneenlämpöisenä sen täyteläinen maku ja rakenne tulevat esiin. Suoraan kylmästä otettuna kakun täyte on myös liian kovaa syötäväksi. Siivilöi pinnalle kaakaojauhe juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Peltopyytä portviini-linssikastikkeessa sekä selleri-omenasalaattia

pyypannu
Parempi pyy pannulla kuin kymmenen lihatiskillä.

Tänä viikonloppuna olen harrastanut kunnon foodien lailla slow foodia oikein olan takaa. Perjantaina nappasin hallista mukaan kolmen kilon painoisen naudan ydinluun, jota sitten keittelin loppuillan, ja mirepoix-aineita liemeen ostaessani törmäsin lähikauppani lihatiskillä peltopyihin, joita pitikin sitten muutamia ostaa seuraavaksi päiväksi keiteltäväksi.

Peltopyy-reseptin löysin Maijan riistakirjasta, josta en ollutkaan ikinä ennen mitään tehnyt, vaikka se on varmaan pari vuotta jo keittokirjahyllyäni koristanut. Peltopyiden kaveriksi keittelimme Maijan opastuksen mukaisesti ruusukaaleja. Edellinen ruusukaali-kokemukseni on päiväkotiajalta, jolloin ruusukaalit olivat kaikkien yhteisinhokki. En muista yhtään miltä ne silloin maistuivat, mutta nyt kevyesti suolatussa ja valkoviinietikalla maustetussa vedessä keitettyinä ne olivat ihan kelpo kasviksia.

Salaatin teimme selleristä ja omenasta ja jälkiruokana nautimme suklaa-portviinikakkua (tästä lisää myöhemmin). Kun vielä kokkausseurakin oli mitä mainiointa, niin ilta oli varsin maistuva.

peltopyy

Peltopyytä portviini-linssikastikkeessa

keitinliemi:
1 sipuli lohkoina
2 rkl merisuolaa
1 laakerinlehti
1 rkl timjamia
4 katajanmarjaa
1 porkkana lohkoina
pieni pala selleriä
pieni pala palsternakkaa
vettä

kastike:
2 rkl voita
1 dl liuotettuja vihreitä linssejä
1 tl timjamia
6 dl kokoonkeitettyä keitinlientä
4 dl kuohukermaa
1 dl portviiniä
suolaa ja pippuria

1. Ruskista pyyt voissa kauniin ruskeiksi. Pane pyyt kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Viipaloi kasvikset ja paahda ne kuivassa pannussa, kunnes ne saavat väriä. Lisää pyypataan kasvikset ja mausteet. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 2 1/2 tuntia, kunnes pyyt ovat kypsiä.

2. Ota pyyt liemestä ja pane ne leivinpaperiin ja vielä sen jälkeen tiukkaan alumiinifolioon. Pane ne 170-asteiseen uuniin. Näin pyyt hautuvat maukkaiksi ja meheviksi sillä aikaa kun valmistat kastikkeen.

3. Siivilöi keitinliemi ja keitä kokoon, kunnes lientä on jäljellä 6 dl. Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota siinä linssit sekä timjami. Lisää joukkoon kokoon keitetty liemi, kuohukerma, portviini, suola ja pippuri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä. Leikkaa peltopyyt luuttomiksi ja asettele ne lautasille tai tarjoiluvadille. Lusikoi kastiketta lihan päälle. Tarjoa keitettyjen ruusukaalien kanssa.

Tässä vielä omena-sellerisalaatin resepti. Se osoittautui varsin maukkaaksi ja raikkaaksi. Sellerimme tosin oli hieman nahistunut, eli kannattaa olla tarkkana vihannestiskillä. Resepti on kirjasta Ranskalainen keittiö.

sellerisalaatti

Omena-sellerisalaatti

1 juuriselleri kuorittuna
2-3 rkl sitruunanmehua
1 omena
3 rkl majoneesia
2 tl dijoninsinappia
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria

1. Raasta selleri monitoimikoneessa tai juustoraastimen karkealla terällä. Voit myös leikata sen ohuiksi juliennesuikaleiksi. Pane selleri kulhoon ja pirskota sen päälle sitruunanmehu. Sekoita hyvin.

2. Kuori omena, jos haluat, ja leikkaa se neljään osaan ja poista siemenkota. Leikkaa lohkot poikkisuuntaan ohuiksi viipaleiksi ja sekoita sellerin joukkoon.

3. Sekoita yhteen majoneesi, sinappi ja persilja ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada kastike selleriseokse joukkoon ja sekoita hyvin. Pidä salaattia useita tunteja kylmässä ennen tarjoamista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

PPPC-pasta

Minusta ruokablogin tulisi kuvasta bloggaajan ruokavaliota. Koska meillä syödään tätä nykyä pastaa noin neljänä päivänä viikossa, lienee paikallaan blogata pastareseptejäkin melkoisen tiuhaan.

Tämän pastan ainekset on helppo muistaa kauppareissulla, kunhan pitää mielessään kirjainyhdistelmän pppc – pekoni, persilja, punasipuli, chili. Näistä aineksista valkosipulilla terästettynä syntyykin varsin mainio ja yksinkertainen pastakastike. Resepti on Aglio & Oliosta.

persiljapasta

Spaghetti con prezzemolo e pancetta

persiljaa
punasipulia
pekonia
valkosipulia
kuivattua chiliä

Freesaa sipulia voissa 10 minuuttia. Lisää valkosipuli ja pieneksi pilkottu pekoni ja jatka freesaamista hetki. Lisää chili ja paljon persiljaa. Sekoita pastan kanssa. Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä. Tarkista mausteet ja lisää hieman öljyä. Tarjoile pecorinon tai parmesaanin kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone