Vietnamilaiset kanankoivet

Tulipas näemmä taas vietettyä perinteiden mukainen parin viikon blogihiljaisuus. Sillä välin ehdimme mm. vierailla dramaattisilla lettukesteillä, jossa kera Veeran, Annan, Arin sekä tietenkin isäntäväen ihastelimme rapeita kermavohveleita, ruusuhilloa sekä tietenkin päivän yllätysvierasta, palavaa rättiä. Oma kontribuutioni oli tällä kertaa jäätelönteosta ylijäänyt vaahterasiirappi.

Ruuanlaittoni on viime aikoina ollut lähinnä vanhojen reseptien uusintaa, mutta yksi niistä onkin näemmä jäänyt aiemmin bloggaamatta. Kanankoipia olen marinoinut ennenkin, mutta tämä on kyllä paras marinadi tähän mennessä. Sain reseptin amerikanvietnamilaiselta ystävältäni Valilta, joten se lienee lähes autenttinen.. Kalakastiketta saa nykyisin lähes kaupasta kuin kaupasta, mutta osterikastiketta pitänee etsiä etnisistä kaupoista. Kuvassa näkyvät kanat kypsensin uunissa, kun en jaksanut alkaa pannun kanssa touhuamaan. Uunissa niistä saa myös varmemmin läpikypsiä.

Vietnamilaiset kanankoivet

12 broilerin koipea
1 tomaatti kuutioituna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
½ sipuli hienonnettuna
6 tl kalakastiketta
murskattua chiliä
vastarouhittua mustapippuria
12 rkl osterikastiketta
öljyä paistamiseen
lime
kevätsipulia

1. Sekoita marinointikulhossa sipuli, chiliä maun mukaan, pippuria, kala- ja osterikastike. Leikkaa koipiin viillot, jotta marinadi imeytyy paremmin, lisää koivet kulhoon ja sekoita marinadin joukkoon. Laita jääkaappiin marinoitumaan ainakin pariksi tunniksi.

2. Lämmitä pannu keskilämmöllä, lisä öljy ja ruskista kanat. Vähennä lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta kunnes kanat ovat kypsiä. Lisää lopuksi limen mehu sekä kevätsipulit.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tursk.. eiku lihamureke

Tällä viikolla olisi varmaan ajankohtaista blogata jotain turskasta, mutta taidan nyt kuitenkin tyytyä viime viikon jauhelihamurekkeeseen.

Vaihdoin noin vuosi sitten kämppää kaasu-uunillisesta sähköuuniseen kämppään ja uunin käyttämiseen alkaa vähitellen tottua. Kaasuliesihän oli erittäin kätevä, mutta kaasu-uunilla en oikein ikinä saanut kelvollista tulosta aikaan. Sähköliesi ja -uuni taas ovat kätevät juuri toisin päin.

Siispä tajusinkin viime viikolla, etten ole ikinä tehnyt jauhelihamureketta. Pikainen googletus löysi Stockmannin reseptin, jossa oli jatkeena korppujauhojen sijaan kaurahiutaleita. Muutoin resepti oli varsin perinteinen ja hienosti toimiva. Me tehtiin tupla-annos, siksi kaksi mureketta.

Lihamureke

400 g jauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita
1½ rkl perunajauhoja
1½ tl suolaa
1 maustemitta pippuria
1 – 2 dl maitoa tai vettä
1 kananmuna
2 rkl silputtua sipulia
1 rkl voita tai margariinia
1 rkl korppujauhoja
valelemiseen: 1-2 dl lihalientä kuutiosta

Mittaa hiutaleet ja perunajauhot kulhoon. Lisää puolet nesteestä sekä lihamureke, mausteet ja kananmuna. Kuullota sipulisilppu rasvassa, jäähdytä ja lisää. Vaivaa sitkeä ja tasainen massa, lisää nestettä tarpeen mukaan. Lihamurekkeen massan tulee olla löysempää kuin lihapullien.

Muotoile kiinteä mureke ja taputtele sitä kostein käsin. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoja ja sivele juoksevalla rasvalla. Paista 175 asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Kun puolet paistoajasta on kulunut, valele mureke kuumalla liemellä. Anna murekkeen levätä 5 minuuttia ennen kuin viipaloit.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Haleem

Aloitin tämän sunnuntain kokkailut Taikinapojan slow food -hengessä jo lauantain puolella laittamalla kasan papuja likoon. Sunnuntainakin piti herätä jo kahdeksan jälkeen keittelemään lihaa, jotta se ehtisi hajota muhennokseksi lounasaikaan mennessä. Keittelyn lomassa katselin Jamien kotona -jakson, jonka aihe oli mahtavasti sama kuin syyskuun ruokahaasteen, eli kurpitsa.

Päivän ruokana oli siis haleem, eli pakistanilainen lihamuhennos, jota tein suunnilleen Ruokasafari-ohjelman reseptin mukaan. Ideana on, että lihaa ja papuja keitetään todella pitkään, 4-6 tuntia, niin että liha hajoaa täysin yhtenäiseksi mössöksi. Ulkonäkö ei ehkä ole sieltä parhaasta päästä, mutta makua löytyy sitten senkin edestä. Ruuan voi tehdä niin naudan kuin lampaankin lihasta. Tein itse tällä kertaa naudan lavasta, mutta suosittelen toki kaikille lammasta, vaikkapa Reinin lihassa edelleen tarjouksessa olevaa karitsan lapaa. Papuvalinnoillakaan ei liene niin tarkasti väliä, ohjelmassa taidettiin käyttää erilaisten papujen lisäksi ainakin punaisia linssejä. Alla ehdokkaani vuoden ruokakuva-palkinnon voittajaksi.

Haleem

1,25 dl murskattuja vehnänjyviä – liota vedessä 1,5 tuntia
1 kg luista naudan- tai lampaanlihaa
Halkaistuja kikherneitä, valkoisia mungopapuja, keltaisia mungopapuja ja ohraa, 8 rkl kutakin
liota yön yli ja valuta
2 rkl valkosipulimurskaa
2 rkl inkiväärimurskaa
2,4 litraa vettä
2 rkl gheetä eli kirkastettua voita
sahramia (jos kaapista löytyy)
¼ tl jauhettuja sarviapilan siemeniä
suolaa maun mukaan
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 rkl chaat masala -mausteseosta
chiliä, kurkumaa
2 sipulia. Kuori, viipaloi ja paista 8 rkl:ssa kasvisöljyä
Mausteeksi ja koristeeksi:
Garam masala-mausteseosta
tuoretta korianteria
vihreää chiliä suikaleina
inkiväärisuikaleita
sitruunaviipaleita

1. Pane isoon paksupohjaiseen pannuun vehnä, nauta tai lammas, pavut, ohra, valkosipuli, inkivääri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä noin 2 tuntia.

2. Poista luut ja jatka kypsentämistä kunnes liha hajoaa (noin tunti).

3. Lisää ghee, sahramiväri, sarviapila, suola, korianteri, roomankumina, chaat masala, chilijauhe ja kurkuma ja jatka kypsentämistä vielä tunti.

4. Lisää paistetut sipulit (jätä hiukan koristeluun) ja garam masala. Kypsennä vielä 15 minuuttia.
Koristele garam masalalla, vihreällä chilillä, inkiväärillä, korianterilla, paistetuilla sipulailla ja sitruunaviipaleilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone