Täytetty kalkkunarulla

Ja salamahaasteen salamavastaus on valmis…

…tai ei ihan. Tein tätä nimittäin viikko sitten. Kyllä, kalkkunan ensimmäinen esiintyminen blogissani, kokattuna viikkoa ennen haastetta. Ja sisään olisi voinut sitä fenkoliakin tunkea, kuten vaikkapa tässä reseptissä tehdään.

Mutta harjoitus tekee mestarin, joten seuraavaa kalkkunaruokaa valmistellessa olenkin jo melkein mestari. Googlettelinkin tänään erilaisia vaihtoehtoja kalkkunan ja fenkolin käyttöön. Italialaiset tuntuvat suosivan fenkolia pastassa, joten jonkinlainen fenkoli-kalkkuna-pasta voisi olla yksi hyvä vaihtoehto, etenkin kun kalkkunamakkara tuntuu olevan myös jonkinlainen italialaisten suosikki (myös pastakäytössä). Perinteisin kalkkunavaihtoehto lienee kuitenkin hankkia sellainen kokonaisena ja täyttää se fenkolilla ja muulla. Poissuljin tämän vaihtoehdon kuitenkin, koska taloutemme ei saisi ikinä syötyä kokonaista kalkkunaa järkevässä ajassa. Google löysi myös kasoittain reseptejä ylijäämäkalkkunan käyttämiseen. Tuntuu olevan toisaalla samanlaista ähkyä kalkkunasta kuin meillä kinkusta kerran vuodessa. Kalkkunaa ja fenkolia osattiin myös suoraan yhdistää muutamissa melko kutkuttavissa salaateissa.

Yhteenvetona voisi siis todeta, että tulossa lienee joko salaattia, tai jonkinlaista kalkkunamakkarasovellusta, joko pastan tai keiton muodossa. Täytyy nyt kuitenkin ensin painella Hakaniemen halliin katselemaan löytyisikö sieltä sopivia tarpeita.

Mutta sitten takaisin harjoitusruokaan. Tämä resepti on Toscanan herkut -kirjasta, ja toimi melko mukavasti. Kalkkunafileen halkominen neljään osaan ei ollut ehkä kaikkein helpointa ja mukavinta puuhaa, mutta muutoin tämä syntyy melko kivuttomasti. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, meillä lurahti hieman liikaa.

Täytetty kalkkunarulla

1,2 kg kalkkunan rintafileetä, halkaistuna ja nuijittuna noin 1-1 ½ cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi
1 valkosipulinkynsi
6 tuoretta salvian lehteä
2 rkl tuoreita rosmariinin lehtiä
2 tl tuoreita timjamin lehtiä
1 rkl suolaa
1 tl mustapippuria
6 rkl oliiviöljyä
150 g keittokinkkua
200 g fontina-juustoa (tai muuta mietoa, rasvaista juustoa) viipaleina
3 dl kana- tai lihalientä

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

2. Halkaise kalkkunafilee niin, että levyt jäävät kiinni yhdeltä sivultaan. Halkaise vielä puolikkaat ja taivuta yhtenäiseksi levyksi. Nuiji litteäksi nyrkillä tai lihanuijalla.

3. Hakkaa työlaudalla hienoksi valkosipuli, salvia, rosmariini ja timjami. Mausta suolalla ja pippurilla. Sirota yrtti-mausteseos tasaisesti kalkkunalevylle ja valuta päälle 3 rkl oliiviöljyä, sirota pinnalle suolaa. Paista uunissa noin tunti. Käännä rulla paistamisen aikana ja valele välillä kanaliemellä.

4. Ota rulla uunista, annan lämmön tasaantua ja leikkaa sitten terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Nosta viipaleet lämmitetylle laakealle vadille ja tarjoa lisäkkeet samalta vadilta.

5. Lisäkkeeksi sopii parsakaalisose tai rullan vierellä uunivuoassa kypsennetyt perunakuutiot.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kalapuikkohampurilaiset

Erittäin tasainen bloggaustahtini jatkuu lyhyellä postauksella. Tuossa viime jokunen viikonloppu sitten kokeiltiin Jamien mainostamia kalapuikkohampurilaisia.

Kalapuikohtan kuuluvat jokaisen ruokabloggaajan suosikkiraaka-aineisiin. Huomasin prismassa, että Rainbow-kalapuikot ovat vielä siitä käteviä, että niistä voi altaassa onkia haluamansa kalalajin, kun tajuaa katsoa lähemmin pakkausmerkintöjä. Seitipuikoistamme tulikin hyvä täyte näihin hampurilaisiin. Sämpylät tehtiin vanhalla reseptillä. Sämpylän päälle heitettiin paksusti ketsuppia, sitten pari rucolan lehteä (jotka Jamien mukaan ovat lähinnä esteettisessä roolissa), rucolapedin päälle kalapuikot ja kansi päälle.

Nam.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Thai-henkinen bataattikeitto

Sorsakeittiössä seilailtiin sunnuntaina illalla tuntemattomilla vesillä monessakin suhteessa. Ensinnäkin kasvisruokia tulee tehtyä melko harvoin, toiseksi keittoja – saati sosekeittoja – tulee tehtyä melko harvoin ja lisäksi bataatti lienee vieraillut keittiössämme vain kerran aiemmin.

Nyt siis kuitenkin kokeiltiin tällaista tuoreimman Yhteishyvän ruokaliitteestä löytynyttä bataattikeiton reseptiä. Lieneekö Yhteishyvä ollut hyvinkin tehokas bataattimainostuksessaan, mutta lähiprismassamme tavisbataatit olivat loppu, joten oli tyydyttävä luomuversioon. Siitäkin keitto kuitenkin syntyi. Maku oli (kuten raaka-aineista voinee päätellä) melko thai-henkinen, vaikka alkuperäisessä reseptissä ei tätä aspektia mainittu sanallakaan. Melko maukasta siis, mutta en liene silti lihasta luopumassa lähitulevaisuudessa.

Samettinen bataattikeitto

300-400 g bataattia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
pala punaista chiliä tai 1 tl sambal oelek -tahnaa
1-2 tl limemehua
ripaus suolaa

1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili ja poista samalla siemenet.

2. Kuumenna kasvisliemi ja kookosmaito kattilassa. Lisää bataatti, sipuli, valkosipuli ja chili. Keitä noin 15 minuuttia eli kunnes bataatti on kypsää.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää hieman limemehua sekä tarvittaessa ripaus suolaa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Jumalainen lihapata

Aina välillä tulee tehtyä kaikenlaisia lihapatoja, joista aika useat jäävät bloggaamatta kun epäonnistuvat. Jotenkin kuvittelisi, että uunissa tai liedellä pitkään haudutettava pata olisi yksinkertaisin ruoka, mitä olla voi, mutta näin ei ilmeisesti ole. Tai sitten käyttämäni reseptit ovat olleet huonoja.

Nyt kaikki meni kuitenkin nappiin, kun tein tätä Trattoria-kirjasta löytyvää kasvis-lihahöystöä (aika hauskaa muuten kutsua tätä kasvis-lihahöystöksi, kun ruuassa on reilu kilo lihaa ja pari hassua porkkanaa ja sipulia kasviksia). Liemestä tuli vallan maukasta, lihoista mureita ja maku sen kuin parani seuraavana päivänä. Tarjota voi lähteen mukaan niin pastan kuin perunan kanssa, mutta itse ehkä suosisin perunaa tämän tyyppisissä ruuissa.

Kasvis-lihahöystö

2 keskikokoista kuorittua sipulia
1 kuorittu keskikokoinen porkkana
1 ½ lehtisellerin vartta
4 rkl oliiviöljyä
30 g suolatonta voita
5 oksaa tuoretta persiljaa silputtuna
½ kg luutonta naudan sisäpaistia
350 g luutonta sianlapaa
200 g mietoa italialaista makkaraa, kuoret poistettuna
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
2 ½ kuivaa punaviiniä, mielellään chiantia
1 rkl tomaattipyreetä
½-1 l lihalientä

1. Leikkaa sipulit, porkkana ja selleri 1 cm:n kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa paksupohjaisessa uunipadassa melko miedolla lämmöllä. Lisää kasvikset ja persilja ja kypsennä niitä hitaasti välillä sekoittaen, kunnes ne ovat pehmeitä – noin 20 minuuttia.

2. Leikkaa naudan- ja sianliha sekä makkara 1 cm:n kuutoiksi. Lisää lihat pataan ja lisää lämpöä. Paista lihoja tiuhaan sekoitellen, kunnes ne muuttuvat pinnalta harmaiksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kaada joukkoon punaviini ja keitä reippaasti kokoon, kunnes viiniä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä.

3. Sekoita pienessä kulhossa tomaattipyree ja 1 ½ rkl lihalientä. isää seos pataan ja lisää vielä 1 1/4 dl lihalientä. Hauduta kastiketta kannen alla 1 ½ tuntia tai kunnes liha on kokonaan kypsää. Lisää välillä 1 1/4 dl lihalientä kerrallaan, jotta kastike ei sakene liikaa eikä tartu pohjaan. Kaikkea lihalientä ei ehkä tarvitse käyttää. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tonnikalapastaa

Sorsakeittiön perusongelma on jo vuosia ollut se, että kalaa ei tule syötyä tarpeeksi usein. Haluja kyllä olisi, mutta jotenkin kala tuppaa aina jäämään kaupan hyllyille. Hieman myös kyllästyttää aina syödä lohta, seitä tai tonnikalaa, mutta muiden kalojen tarjonta on lähi-Prismassamme melko heikkoa tai järjettömän kallista. Eräs ongelma on ehkä myös siinä, että suurin osa taloudestamme löytyvistä keittokirjoista ovat käännöksiä, ja niissä kalalajit ovat usein sellaisia, joita ei kaupoista muutenkaan löydä. Mielestäni hyvään ruokakirjan käännökseen kuuluisi myös saatavilla olevien vaihtoehtojen tuominen ilmi, kuten esimerkiksi ainakin joissain Jamien kirjojen käännöksissä on tehty. Muuten jää helposti keltajuovamulloa sisältävät ruuat kokkaamatta, vaikka sen tilalla voisikin käyttää jotain helpommin saatavaa kalalajia.

Mutta sitten ruokaan. Selailin pastanjauhajien reseptiarkistoa ja yritin löytää sieltä nimenomaan kalaa sisältävää pastakastiketta. Ja löytyihän sieltä varsin makoisa tonnikalapasta. Vaikka opiskeluajat ovat vielä melko läheisiä, täytyy kuitenkin myöntää, että en kyllä koko opiskelun aikana tainnut tehdä tonnikalapastaa kertaakaan, vaikka se lienee jonkinlainen opiskelijasuosikki.

Tonnikala-pastakastike

1 sipuli
pari valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 tölkki tomaattimurskaa
2 tölkkiä veteen säilöttyä tonnikalaa
kalaliemikuutio (tai vastaava määrä kalafondia)
rouhaus mustapippuria
runsaasti basilikaa
2 dl ruokakermaa
parmesaania

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetken aikaa öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska. Valuta tonnikala ja lisää se pannulle yhdessä kalaliemikuution ja mausteiden kanssa. Hauduta noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi kerma. Sekoita kastike keitetyn pastan joukkoon ja raasta päälle parmesaania.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Teeleivät

Pienempänä tein teeleipiä useinkin iltapalaksi, mutta nyttemmin se tapa on jäänyt. Tämän blogin aikana olen muistaakseni kerran tehnyt teeleipiä ennenkin, mutta silloin se jäi syystä tai toisesta bloggaamatta. Teeleivät ovat kuitenkin helposti ja nopeasti syntyvää pikaleipää, kun taikinaa ei tarvitse edes nostattaa. Ne kannattaa kuitenkin syödä suoraan lämpimiltään, koska jäähdyttyään ne eivät enää ole yhtä hyviä.

Teeleivät

2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 dl maitoa

1. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet.

2. Lisää nesteet ja sekoita.

3. Jaa kahteen osaan ja levitä pellillä noin sentin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi. Tee taikinapyörällä jakoviivat neljään osaan. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Vihreä kanacurry

Uuden vuoden aattopäivänä oltiin Hakaniemessä päin liikkeellä ja riisiin friikahtaneempi puolikkaani ehdotti Vii Voanissa vierailua. Taustatietona ja merkittävänä muutoksena sorsakeittiön toimintaympäristössä on muuten todettava, että tsuru main asema on järkkymässä ja tilalle taloutemme suosikkiriisiksi on vaihtumassa Vii Voanin jasmiiniriisi AAA. Dramaattista. Joka tapauksessa mukaan tarttui muutaman riisikilon lisäksi muutama purkki kookosmaitoa sekä vihreää currytahnaa.

Tässä vaiheessa jollain muullakin kuin sorsakeittiön ruokalajinvalintaosastolla voi tulla mieleen jokin thai-henkinen kookosmaitoa ja vihreää currytahnaa sisältävä ruoka joka nautitaan jasmiiniriisin kera. Vielä kun sekaan heitettiin hieman kanaa (valitsin muuten tällä kertaa ihan tarkoituksella marinoimattomia paistisuikaleita, koska reseptissä kehoitettiin käyttämään reittä, eikä lihanleikkausosastolla ollut viitsimystä alkaa kokonaisia reisiä silpomaan. Tässä ruuassa rintafileen käyttämisestä seuraa helposti turhan kuiva lopputulos.) ja hieman papuja, olikin ruoka jo lähes valmis. Helppoa, nopeaa ja maukasta pikaruokaa.

Vihreä kanacurry

öljyä paistamiseen
1 pilkottu sipuli
1-2 rkl vihreää currytahnaa
4 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
500 g broilerin reisipaloja suupaloina
100 g vihreitä papuja lyhyiksi paloiksi leikattuna
6 kaffirlimetinlehteä
1 rkl kalakastiketta
1 rkl limettimehua
1 tl hienoksi raastettua limetinkuorta
2 tl fariinisokeria
½ dl tuoreita korianterinlehtiä

1. Kuumenna öljy wokissa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuli ja currytahna ja paista 1 minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää kookosmaito ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi.

2. Lisää broilerinpalat, pavut ja limetinlehdet, sekoita. Vähennä lämpöä ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia, tai kunnes broileri on kypsää.

3. Lisää kalakastike, limettimehu, limetinkuori ja sokeri, sekoita. Koristele tuoreilla korianterinlehdillä juuri ennen tarjolle viemistä. Tarjoa höyrytetyn jasmiiniriisin kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone