Erilainen jauhelihakastike

Menee kyllä aiheesta ulos aika rankasti, mutta jos joku lukijoistani sattuu harrastamaan mtg:tä, niin tiedotan, että pistin kokoelmani myyntiin ja hinnatkaan eivät vielä ole pilvissä (vaikka huutajia tuntuu riittävän).

muhennos1.jpg

Mutta itse asiaan. Sorsakeittiössä on viime aikoina harrastettu tehokasta maustehyllyn tyhjäystä, eli intialaista ruokaa. Jouluna ja kirja-alesta hyllyyn onkin vierähtänyt pari aiheeseen liittyvää teosta. Mausteiden määrä tietenkin jakaa mielipiteitä, mutta minusta on mukavaa syödä sellaista ruokaa, jossa on paljon makua, mutta ei silti (välttämättä) sellaista tulisuutta kuin vaikka thai-ruuassa.

Tämä jauhelihamuhennos sopii esimerkiksi hieman erilaiseksi pastakastikkeeksi tai jonkin sortin leiväntäytteeksi. Jukurtin käyttö antaa lisäksi hyvän tekosyyn kokeilla polkkapossunkin mainostamaa turkkilaista jukurttia. Loppua kelpaa sitten syödä vaikka ihan sellaisenaan tai tehdä siitä banaani-kardemummajuomaa (ohje seuraa perästä). Hyvää ja rasvaista… Ohje on Makunautintoja Intiasta -kirjasta. Tein tämän naudan jauhelihasta, mutta lampaasta tulisi varmaankin maukkaampaa.

Korianterintuoksuinen jauhelihamuhennos

500 g lampaan tai naudan jauhelihaa
8-9 valkosipulinkynttä
4 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 suurehko sipuli
4 rkl öljyä paistamiseen
½ tl chilijauhetta
½ tl kurkumaa
1 tl juustokuminajauhetta
2 tl korianterijauhetta
½ tl garam masalaa
2 ½ dl tuoretta korianteria
1 ½ dl paseerattuja tomaatteja vedellä (1 dl) ohennettuna
3 rkl jukurttia
4 tähtianista
2 ½ dl pakasteherneitä
suolaa

1. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Raasta inkivääri.

2. Kuumenna öljy isossa, paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Freesaa sipuli.

3. Lisää inkivääri ja valkosipuli ja paista kevyesti.

4. Sekoita joukkoon chili, kurkuma, juustokuminajauhe, korianteri ja garam masala. Paista niin kauan, että mausteet alkavat tuoksua.

5. Lisää ja ruskista jauheliha. Hämmennä seokseen korianterisilppu, paseeratut tomaatit, tähtianis (jos käytät lammasta, tähtianiksen voi jättää pois) sekä jukurtti. Peitä kattila kannella ja anna muhia kohtalaisella lämmöllä parikymmentä minuuttia. Muhennoksesta tulee kiinteämpää, jos poistat kannen ja lisäät lämpöä; pastakastikkeelle sopiva sakeus syntyy kannen alla hauduttamalla. Lisää jäiset herneet, kun keittoaikaa on jäljellä viitisen minuuttia. Nouki tähtianikset pois. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kuukauden ruokakeskustelu

18:33 <cele> http://www.lintu75.vuodatus.net/blog/55991
18:33 <cele> tossa ois ehkä helpompi samantyyppinen
18:37 <…> ootko testannu tota?
18:38 <cele> en
18:38 <cele> mut luotan tohon tyyppiin 😛
18:39 <…> 😀

19:06 <…> et viittis tulla tekee mulle yhen suklaakakun :p
19:06 <cele> 😀
19:06 <…> en jaksas millään, mut kun haluun sitä ni pakko
19:07 <…> kävin ostaa jo suklaatakin ja kananmunia
19:07 <cele> 🙂
19:07 <cele> no äkkiähän se sit on tehty
19:11 <…> kauheen vaikeen näkönen toi mutakakkuohjekin :p
19:12 <…> mulle pitäs olla sellasii joissa vaan laitettas kaikki kippoon ja sekotettas
19:12 <cele> heh
19:13 <…> ja toi kehtaa viel väittää et toi ohje ois jotenki tosi helppo 😀
19:14 <cele> no mut eihän siinä oo ku viittä ainetta 🙂
19:15 <…> no ei mut toi kauhee säätäminen muuten 😀
19:16 <…> ei se oo ainesten määrästä kyse vaan kaikenmaailman keltuaisten vatkauksesta ;D
19:16 <cele> heh
19:18 <…> mitä tarkottaa “loput valkuaisvaahdosta nostellaan varovasti taikinaan.”?
19:18 <…> mitenniin nostellaan?
19:18 <…> jääks ne sellaseks kököks joukkoon vai? :O
19:18 <cele> no ei
19:18 <cele> se tarkottaa samaa ku sekoitetaan varovasti 🙂
19:19 <cele> pointti on vaan se, et kaikki ilma ei häviäis siitä vaahdosta
19:19 <…> okei…
19:19 <…> mikäli mä nyt sinne mitään ilmaa saan aikasekskaan 😀

19:50 <…> ehh.. luuletko et haittaa jos laitoin 3 kananmunaa (teen puolikasta annosta..) ja 1,8 dl sokeria ku ois pitäny laittaa vaan jotai alle 1? 😀
19:50 <…> pitääks alottaa alusta?
19:51 <…> ei se varmaan voi niin vakavaa olla?

20:41 <cele> mm
20:41 <cele> taitaa olla vähän myöhästä
20:42 <cele> siis sanoa juuta tai jaata
20:42 <cele> 🙂
20:44 <…> no taitaa joo :p
20:44 <…> tosin tein tota melkein tunnin 😀
20:44 <…> sain uuniin 5 min sitte
20:51 <cele> 🙂

22:13 <…> nojoo…
22:14 <…> ihan hyvää siit tuli mut taisin jotenki mokata ku ei siit kovin sitkeetä kyl tullu, saatikka sit löysää keskeltä 😀
22:15 <cele> pidit liian kauan uunissa varmaan
23:18 <…> no enkä 😀
23:18 <…> ku siin sanottii et 20 min mut pidin alle
23:18 <…> ku näytti siltä et se palaa tai jotai 😀
23:18 <…> ja joojoo, oli oikee lämpötila 😉

Day changed to 27 tammi 2007

15:06 <…> vähä se kakku on hyvää ku on ollu jääkaapissa yön!!!
15:48 <cele> heh
15:49 <cele> se kuivuus varmaan selittyy muuten sillä jos sulla oli puolikas annos
17:38 <…> ei mulla loppujen lopuks ollu, tai lisäilin vähä niit muitaki aineita :p
17:38 <…> mut ei se kokonainen ollu myöskää
17:38 <…> luulen et se johtu vaan siit ku se oli niin tuoretta?
17:39 <…> ku nyt se on paljo tahmasempaa

Loppu hyvin, kaikki hyvin…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Cannellonit, ensimmäinen yritys

canneloni.jpg

Joskus ruokien suunnittelun ja toteuttamisen (ja bloggaamisen) välillä on mahdottoman pitkä aika. Cannellooneja oli tarkoitus tehdä jo joskus maailman aika sitten, putkipaketti tuli ostettua ehkä pari vuotta sitten (silloin kun vielä kokkasin perunankuorintaorjani kanssa) ja reseptikin tuli katsottua valmiiksi samoihin aikoihin.

Ja sitten pitkän suunnittelun jälkeen kaikki ei tietenkään mennytkään ihan putkeen. En tiedä oliko vika reseptissä, minussa vai kaasu-uunissa (veikkaan jälkimmäistä). Liha-pinaattitäytettä voisi ehkä hieman kehitellä ja tuorepastasta tehdyt putket varmaan olisivat kertaluokkaa maukkaammat kuin pari vuotta kaapissa istuneet kuivaputket. Ihan syötävää tämä kyllä oli, mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttävä kokemus.

Cannellonin liha-pinaattitäytteellä

Liha-pinaattitäyte
1rkl oliiviöljyä
1 pilkottu sipuli
1 murskattu valkosipulinkynsi
500 g naudanjauhelihaa
250 g pinattia murskattuna
3 rkl tomaattipyreetä
125 g ricottaa
1 muna
½ tl jauhettua oreganoa

Béchamelkastike
2½ dl maitoa
1 tuore persiljanoksa
5 pippuria
30 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 1/4 dl kermaa

Tomaattikastike
1 tkl paseerattuja tomaatteja
2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
½ tl sokeria

12-15 cannelloniputkea (tuoreita tai valmista)
150 g vastaraastettua mozzarellaa
50 g vastaraastettua parmesaania

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele kevyesti iso, matala uuninkestävä vuoka. Laita syrjään.

2. Valmista liha-pinaattitäyte kuumentamalla öljy paistinpannussa, lisää sipuli ja valkosipuli ja hämmennä miedolla lämmöllä sipuli kypsäksi. Lisää jauheliha ja ruskista hyvin murentaen samalla se haarukalla. Lisää pinaatti ja tomaattipyree. Sekoita 1 minuutti ja ota sitten pois levyltä. Sekoita pienessä kulhossa ricotta, muna, oregano sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Hämmennä seos hyvin jauhelihan kanssa. Pane syrjään.

3. Valmista béchamelkastike sekoittamalla maito, persilja ja pippurit pienessä kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi. Ota pois levyltä ja anna seistä 10 minuuttia. Siivilöi, heitä pois mausteet. Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, lisää jauhot ja sekoita 1 minuutti, tai kunnes se on tasaista. Ota pois levyltä ja kaada siivilöity maito joukkoon vähitellen. Pane takaisin levylle ja hämmennä koko ajan keskilämmölllä, kunnes kastike kiehuu ja alkaa saostua. Pienennä lämpöä, anna kiehua hiljaa vielä hetki, sekoita sitten joukkoon kerma sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

4. Valmista tomaattikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

5. Lusikoi liha-pinaattitäyte pursotinpussiin ja täytä cannelloniputket, voit myös täyttää ne teelusikalla.

6. Lusikoi hieman tomaattikastiketta tulenkestävän vuoan pohjalle. Aseta cannellonit päälle, ja sen jälkeen loppu tomaattikastikkeesta. Ripottele pinnalle sekoitetut juustot. PPaista ilman kantta 35-40 minuuttia, tai kunnes pinta on kullankeltainen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Portteripaisti hirvestä

hirvi.jpg

Jos nyt alkuruokaan eksyi väärät pupunpalat, niin pääruoka onnistui sitten sitäkin paremmin. Hirvipaistia ei nyt ole kovin usein päässyt maistamaan, mutta tämä oli kerrassaan erinomaisen hyvää. Portterista (tai meillä se oli kyllä jotain tummaa olutta vain) tuli mielenkiintoinen maku, joka ei kuitenkaan peittänyt hirven omaa makua, ja keittämisen tuloksena paisti oli melkoisen mehevä. Kerma unohtui kastikkeesta, mutta se maistui silti sen verran hyvältä, että seuraavalla kerrallakin se varmaan jätettäisiin pois. Kannattaa maistella ja päättää itse.

Me luonnollisesti myös söimme tätä niiden perunanuudeleiden kanssa, ja kasvispetimmekin oli puputeemaan sovitettu. Muussi on varmaankin vähintään yhtä hyvää.

kastike.jpg

Portteripaisti

noin kilon hirvipaisti
pullo portteria
1 dl vahvaa mustaherukkamehua
pari lohkottua sipulia
kymmenkunta katajanmarjaa
kymmenen mustapippuria
tuore timjaminoksa (tai pari reilua hyppysellistä timjamia)
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
2 dl kermaa

Poista lihasta kalvot ja sido se tiiviksi paketiksi. Ruskista (voissa) kuumalla pannulla joka puolelta. Kuumenna (paistille juuri sopivassa) kattilassa portteri, mustaherukkamehu, sipulit ja mausteet kiehuvaksi ja pane ruskistettu paisti kattilaan. Keitä puolestatoista tunnista kahteen tuntiin välillä lihaa käännellen.

Sammuta liesi ja anna paistin olla kuumassa liemessä puolisen tuntia. Kääri se tämän jälkeen folioon ja valmista kastike.

Kuumenna pannulla voi ja jauhoja niin että ne ottavat hieman väriä. Lisää vähitellen lientä sen verran, että se on sopivan paksua. Lisää joukkoon kerma ja keitä pari minuuttia. Tarjoa seurassa ruusukaalia ja muita vihanneksia sekä perunamuussia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Budan pupu

pannulla.jpg

Kiitämme eilisestä ja viime viikkoisesta uudesta kävijäennätyksestä. Maksalaatikon suosio on vihdoin ohitettu. Otan tämän vinkkinä siitä, että otetta pitäisi hieman terästää.

Ja mikäs tässä terästäessä! Olin nimittäin viikonloppuna sellaisten lihapatojen äärellä, että oksat pois. Pupukeitostaan ja sorsankaatajanakin tunnettu pupunpaistaja oli nimittäin jälleen onnistunut saalistamaan viattomia eläinraukkoja, joita toki suurella innolla kokoonnuimme syömään.

viini.jpg

Oma osuuteni viikonlopun herkuissa oli viinin valinta, mikä oli hieman haastava tehtävä, kun tarkkaa käsitystä ruokalajeista ei ollut. Pupunpaistajan linjan tuntevana oli kuitenkin helppo valita yllänäkyvä aussiviini, jonka kehuttiin sopivan tuhtien liharuokin kanssa, ja talvi-iltoina sellaisenaankin.

Päivän reseptit olivat peräisin metsästäjän riistaherkut -kirjasta, joka vaikutti melkoisen mielenkiintoiselta keittokirjalta. Viime aikoina omat keittokirjakriteerini ovat siirtyneet reseptien määrästä muuhun tarinointiin, ja tuossa kirjassa näytti olevan tarinointia vaikka muille jakaa. Reseptejäkin oli toki monenmoisista riistaeläimistä aina majavaan saakka.

Alkuruokana tarjottiin budan pupua perunanuudeleiden kera. Pupunosien valinta tosin meni meillä sikäli pieleen, että pussista ei paljastunutkaan paistia ja lapoja kuten oli tarkoitus, vaan selkäranka kylkineen. Tästä lannistumatta sovelsimme kuitenkin käsillä olevia palasia reseptiin. Pupunpalat eivät varsinaisesti olleet kovin kuvauksellisia (toisin kuin pääruoka!), joten joudutte tyytymään hieman surrealistiseen kuvaan:

appelsiini.jpg

Budan pupu

rusakonpaisti ja lapapalat
100 g kylmäsavupekonia
pari porkkanaa palastettuna
100 g palsternakkaa palastettuna
50 g selleriä pilkottuna
pieni sipuli pilkottuna
laakerinlehti
timjaminoksa
suolaa ja pippuria
sitruunan mehu
1 tl sinappia
200 g smetanaa
2 appelsiinia
2 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl vettä

Ensimmäisenä pupunpaloista voi tarvittaessa leikellä ylimääräiset kalvot pois. Paista pekonit pannulla ja ruskista pupunpalat pekoninrasvassa. Ota ne talteen, lisää tarvittaessa paistorasvaa (voita) ja laita juurekset pannuun. Siirrä kuullotetut juurekset pataan tai kattilaan, lisää joukkoon laakerinlehti, timjaminoksa, suolaa ja pippuria, sitruunan mehu, valkoviini ja vesi sekä pupunpalaset. Keitä kevyesti kiehuen puolestatoista tunnista pariin tuntiin.

Nosta pupunpalaset pois kattilasta (ja tarkista, ettei kattilaan jäänyt luunpalasia). Murskaa muut ainekset sauvasekoittimella tai siivilän läpi pusertamalla, lisää joukkoon appelsiinien mehu, jauhot, smetana sekä sinappi, ja lämmitä kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia niin että kastike sakenee hieman. Tarjoa perunanuudeleiden kera.

muhennos.jpg

Yllänäkyvä pupuliemi oli itse asiassa niin herkullista, että se kelpaisi vaikka alkukeitoksi. Sitä myös tuli sen verran, että pelkkänä kastikkeena sitä ei kyllä saa kulutettua. Mausta on tosin huomautettava, että mistä tahansa tulee hyvää, kun siihen pistää tuollaisen määrän smetanaa (rasvaa 42%).

Kun pupu on viimeisellä matkallaan kattilassa, on hyvää aikaa tehdä perunanuudeleita. Koska reseptilähteessä ei ollut tarjolla kuvaa, ja nuudeleiden ominaisuudet oli muutenkin speksattu hieman epätarkasti, tuli omista nuudeleistamme hieman paksuja. En tiedä, oliko tarkoitus tehdä ohuempia, mutta ehkä kyse on vain omasta mausta. Hyvältä nuokin maistuivat, vaikka näyttävätkin epäilyttävästi madoilta..

madot.jpg

Perunanuudelit

500g jauhosia pottuja
250g jauhoja
muna
2 pientä sipulia
siankylkeä tai voita paistamiseen

Keitä perunat kuorineen pehmeiksi. Kuori perunat kuumana ja murskaa ne. Sekoita joukkoon jauhot ja muna ja vaivaa taikinaksi. Taputtele taikina ohueksi levyksi ja leikkaa se 3cm x 5cm kokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloista nuudelipötköjä.

Keitä nuudeleita kiehuvassa vedessä muutama minuutti, kunnes ne nousevat pinnalle. Tämän jälkeen käytä ne paistinpannulla, jossa on ensin paistettu sianrasvassa tai voissa sipuleita (sipulit voit hyödyntää esimerkiksi pääruuan koristelussa). Tarjoa lämpimänä.

Tällaista oli siis alkuruokana. Pääruoka seuraa myöhemmin..

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kuukauden ruokahaaste, summattuna

Edellisen postauksen kommenttien perusteella ja itsevaltaisen harkinnan perusteella konsepti on nyt kehittynyt tällaiseksi:

Ruokatorstai muuttui kuukauden ruokahaasteeksi. Aiheena voi edelleen olla joko jonkinlainen määrittely käytettävästä ruoka-aineesta/aineista tai jokin muu kuvaus ruokalajin, kulttuurin tai muun adjektiivin muodossa. Aikataulu on kuukausittainen: kuukauden alussa ilmoitetaan tämän kuukauden aihe ja loppupuolella (ehkä noin viikkoa ennen kuunvaihdetta) tehdyt ruokalajit kootaan yhteen, keskustellaan ja äänestetään paras ruoka. Edellisen kuukauden voittaja järjestää seuraavan kuukauden haasteen, eli päättää tehtävänannon, tarkan aikataulun, hänelle ilmoitetaan tehdyistä haasteruuista samoin kuin yhteenkokous ja äänestys käydään kyseisessä blogissa.

Sikäli, että kenelläkään ei ole enää muutosehdotuksia konseptiin, käynnistän itsevaltaisesti ensimmäisen haasteen helmikuun alussa. Aihevaihtoehtoja saa ehdottaa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Ruokatorstai?

Ruokabloggaaminen on yksinäistä puuhaa, joten olen mietiskellyt miten ruokabloggaajien välistä yhteisöllisyyttä voisi hieman kasvattaa. Yhtenä ideana oli mielessä muokata Valokuvatorstain ideaa ruokablogeille. Eli aiheena olisi esimerkiksi jokin raaka-aine tai mauste, ruokalaji, ruokakulttuuri, jokin ruokaa kuvaava adjektiivi tms. ja sitten kukin voisi tykönänsä kokata jotain aiheeseen liittyvää ja julkaista tuotoksensa tiettynä päivänä. Aihe pitäisi varmaankin kertoa etukäteen, koska harvalla taitaa olla pöytälaatikossa kasoittain bloggaamattomia ruokia. Viikottainen haaste saattaa myös olla hieman turhan tiheä. Ainakin sorsakeittiössä samaa ruokaa tulee syötyä parina päivänä, joten olisi ehkä turhan rankkaa kokata haasteenmukaisia ruokia kerran viikossa. Joka toisen viikon haaste olisi ehkä parempi?

Löytyisikö tällaiseen osallistumiseen kiinnostusta ja olisiko konseptiin jotain ehdotuksia? Jos edes muutama olisi kiinnostunut, niin voisi jo kokeilla. Päivä voisi ehkä olla joku muu kuin torstai, (vaikka keskiviikko?) kun ruokatorstai on kuitenkin vakiintunut hieman toiseen merkitykseen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

R.I.P. Jääkarhu

jaakarhu.jpg

Sorsakeittiön naapurustossa asui kuvassa (joka on siis otettu suoraan keittiön ikkunasta) näkyvä Jääkarhu. Kesällä se loikoili keittiön ikkunan alla harva se päivä, mutta syksyn tullen karhu hävisi, eikä sitä ole sen koomin näkynyt. Ehkä tässä vaiheessa täytyy viimeistään alistua tosiasioille ja todeta, että Jääkarhua ei enää ole.

(Jos Jääkarhun omistaja sattuu lukemaan tätä, saa kertoa karhun myöhemmistä elämänvaiheista..)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Broileria ananas-mandariinikastikkeessa

Oli tarkoitus tehdä milanolaista risottoa ja paistella osso buccoa, mutta kaupan valikoimat pistivät suunnitelmat uusiksi. Risotto tosin toteutui hieman eri muodossa myöhemmin. Liha muuttui kanaksi, kun kaupan reseptikoneelta kasan reseptejä printattuamme (siis en minä vaan tiedätte-kyllä-kuka) päädyimme broileriin ananas-mandariinikastikkeessa. Nyt kun on satsuma/klementiini-aika, niin käytimme niitä purkkimönjän sijaan. Lisäksi heitimme sekaan kaikenlaisia mausteita persiljaa korvaamaan. Aivan kaikki lisät eivät kyllä oikein sopineet… Basilika toimi kuitenkin varsin mainiosti.

mandariinikana.jpg

Broileria ananas-mandariinikastikkeessa

400 g marinoituja broilerinsuikaleita
sipuli
paprika
1 prk ananaspaloja
1 prk mandariinilohkoja
persiljaa
2 dl kermaa

1. Ruskista broileri- ja paprikasuikaleet sekä silputtu sipuli pannulla.

2. Lisää valutetut hedelmäpalat ja kerma. Hauduta viisi minuuttia.

3. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

4. Ripottele pinnalle persiljasilppua.

5. Tarjoa pastan ja raikkaan salaatin kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone