Kylki poik(k)ineen

kyljys.jpg

Ei kyllästytä vielä. Paella nimittäin. Ylihuomenna saattaa jo kyllästyttää. Eikä se varmasti vielä silloinkaan loppu ole.

Kun ei ole tarvinnut käyttää aivokapasiteettia uusien ruokien ideoimiseen tahi väsäämiseen, olen lähes spontaanisti täydentänyt keittiötarvikkeiden puutelistaa. Kovin suurihan se ei voi enää olla, kun se sitruunankuoriraastinkin on tullut jo hankittua. Mutta tänään kuitenkin lisäsin listan 26. kohdaksi liekinheittimen. Kukaan itseäänkunnioittava harrastelijakokkihan ei kertakaikkiaan voi tulla toimeen ilman liekinheitintä. Vanukaskupithan sain lahjaksi jo kesällä. Mutta mitä niillä tekee ilman liekinheitintä? Ja lisäksi kaikki polttaminen on mukavaa.

Onhan tässä viime kuukausina tullut tehtyä yksiä sun toisiakin ruokia, mitä ei ole tänne saakka tullut postattua. Yksi viime aikojen suosikeistani on ollut porsaan kyljykset eri tavoilla marinoituna. Hyvää, vaihtelevaa ja paljon helpommaksi ruuanlaitto ei enää käy. Etenkin jos lisäkepuolen hoitaa raejuustolla ja sellaisella. Erilaisia marinadeja nyt on maailma täysi, mutta erityisesti olen pitänyt näistä kahdesta, jotka löytyvät Alastoman kokin paluusta. Näillä annosmäärillä pitäisi pystyä marinoimaan ainakin nelisen kyljystä.

Rosmariini-valkosipuli-sitruunamarinadi

2 kunnon kourallista tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuina
6 valkosipulinkynttä (kuori ja hienonna)
10 lorausta oliiviöljyä
3 sitruunaa (leikkaa kahtia, purista mehut ja hienonna tai raasta kuoret)
vastarouhittua mustapippuria

Sekoita kaikki ja hiero lihan pintaan. Anna marinoitua, kunnes on aika paistaa liha.

Fenkolinsiemen-timjami-valkosipuliseos

4 rkl fenkolinsiemeniä
2 kunnon kourallista tuoretta timjamia
2 kuorittua valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti revittynä
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Rouhi tai murskaa kaikki sekaisin ja hiero lihaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Andalusialainen paella

paella.jpg

Jos jollakulla on nälkä, tervetuloa. Sorsakeittiössä ruokaa riittää. Tein nimittäin tuon tuoreen riisikirjan houkuttelemana paellaa. Ensimmäinen kerta sitäkin sorttia. Ohjeessa kyllä väitettiin, että siitä tulisi noin kuusi annosta, mutta kymmenen on kyllä lähempänä totuutta. Ainakin omaan annoskokooni suhteutettuna. Joku varmaan kysyisi, että kannattiko sitä edes kuuden annosta alkaa väsäämään. Noh, eipähän tarvi miettiä, mitä ensi viikolla söisi. Ehtii paremmin keskittyä joulun suorittamiseen ja silleen.

Andalusialainen paella

oliiviöljyä paistamiseen
1 iso punainen paprika suikaloituna
600 g broilerin reisiä kuutioituna
200 g chorizoa, noin 2 cm viipaleina
200 g herkkusieniä ohuina viipaleina
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 rkl sitruunan kuoriraastetta
700 g kypsiä tomaatteja pilkottuna
200 g vihreitä papuja, noin 3 cm viipaleina
1 rkl pilkottua Rosmariinia
2 rkl palastettua persiljaa
1/4 tl sahramia liuotettuna ½ dl:an kuumaa vettä
450 g paellariisiä (jos jonkin sortin espanjalaista löytää, hyvä. Arborio on kuulemma ihan hyvää, joskin koostumuksesta tulee hieman erilaista.)
7,5 dl kanalientä
sitruunaviipaleita tarjoiluun

1. Lämmitä oliiviöljy isossa pannussa. Lisää paprika ja paista noin 5 minuuttia. Ota ne pois pannulta ja lisää kanat. Paista kymmenen minuuttia tai kunnes ne ovat kokonaan ruskistuneet. Poista pannulta. Lisää chorizo ja paista sitä 5 minuuttia. Poista pannulta. Lisää sienet, valkosipuli ja sitruunankuoriraaste ja paista viitisen minuuttia.

2. Lisää tomaatit ja paprika ja paista toiset 5 minuuttia. Lisää tämän jälkeen pavut, Rosmariini, persilja, sahrami, riisi, kanat ja makkara. Sekoita nopeasti ja lisää kanaliemi. Älä sekoita. Alenna lämpöä ja keitä 30 minuuttia. Poista liedeltä ja anna seisoa kannen alla kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan ja tarjoa sitruunaviipaleiden kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pähkinälammasta

lammas.jpg

Sorsakeittiön hyviin tarkoitusperiin kuuluu tiettyjen ruoka-aineiden kulutuksen kasvattaminen (ja toisten vähentäminen). Yksi näistä raaka-aineista on lammas. Hyvien tarkoitusperien ominaispiirre on kuitenkin se, että ne jäävät lähes poikkeuksetta tarkoituksiksi. Aina välillä tapahtuu kuitenkin niitä poikkeuksiakin. Niin kävi jo jokin aika sitten, kun tein tällaista lammasruokaa syksyn Etiketti-lehdestä poimitun reseptin mukaan.

Bildotza Intxaurrekin

1 purjo
1 sipuli
1 porkkana
4 valkosipulin kynttä
1 kg luutonta lampaanpaistia tai etuselkää
oliiviöljyä
1 l lihalientä
3 rkl hienonnettua hasselpähkinää
3 rkl hienonnettua saksanpähkinää
3 rkl hienonnettuja manteleita
suolaa
(suolatonta) voita
persiljaa

1. Puhdista, kuori ja leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi.

2. Poista lihasta ylimääräinen rasva ja leikkaa parin sentin kuutioiksi.

3. Kuumenna pannu, anna öljyn kuumentua ja ruskista lihapalat nopeasti. Mausta, nosta sivuun ja pidä lämpimänä.

4. Poista pannulta mahdollisesti palanut rasva, lisää tilkka öljyä ja pyöräytä kasviskuutiot siinä.

5. Lisää joukkoon lihapalat ja liemi. Kiehauta, laske lämpöä ja anna hautua kypsäksi silloin tällöin sekoittaen noin tunti.

6. Tee tehosekoittimella valkosipulista, pähkinöistä, manteleista ja oliiviöljystä tasainen pähkinäpestotahna.

7. Nostele kypsät lihapalat liemestä ja pidä ne lämpimänä.

8. Keitä jäljelle jäänyttä lientä kovalla lämmöllä kunnes enää puolet on jäljellä. Lisää pähkinäpesto, sekoita hyvin ja anna hautua hieman poreillen noin 5 minuuttia. Lisää nokare voita ja tarkista vielä maku.

9. Kaada kastike lihapalojen päälle ja lisää persiljasilppu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Suuri riisikeittokirja (lastenhuoneen riisivanukas)

zzrice_8801.jpg

Kuvittelin pärjääväni loppuvuoden ilman uusia keittokirjoja. Edellisestä ostoksesta olikin jo yhtä pitkään kuin hulluista päivistä, joten ihmekös tuo, etten voinut vastustaa kiusausta. Ylläoleva keittokirja nimittäin odotteli kaupassa ostajaansa. Minulla on entuudestaan hieman ristiriitainen suhtautuminen kyseiseen keittokirjasarjaan (suomennettuinahan nuo ovat niitä Suuria sitäjatätäjatuota keittokirjoja). Aasialainen keittokirja on suosikkini ja siitä tuleekin tehtyä ruokaa ehkä useammin kuin mistään toisesta keittokirjastani. Muissa omistamissani sarjan osissa (pasta, jälkiruoka ja kala&äyriäiset) ongelma on hieman reseptien tasalaatuisuuden puute. Reseptejä on kyllä valtavasti, mutta kirjat toimisivat paremmin, jos huonompi puolisko (oman makuni mukaan, tietysti) olisi jätetty pois.

Nyt kun vastaan osui riisiaiheinen teos, en lievästi riisiaddiktoituneena sorsankäristäjänä voinut olla teosta ostamatta. Se nimittäin vaikutti erittäin monipuoliselta kirjalta. Etenkin ihastuin erilaisten perusriisiruokien (risotot, sushit, paellat, itämaiset maittain…) esittelyaukeamiin. Harvemmin tätä kaikkea näkee esitettävän samassa teoksessa. Etenkin kun riisin keittäminen ei ole aivan niin suoraviivaista, kuin voisi kuvitella… Myös alun lajike-esittelyt olivat loistavia.

Itse resepteistä en sitten osaa vielä paljon sanoa. Ensimmäisenä testiin joutui makea versio riisipuurosta. Kyseinen ruoka tekikin kauppansa, erityisesti tyttöystäväni piti siitä. Hän on kyllä hulluna tavalliseenkin riisipuuroon. Ja tsuru maihin. Ja riisiin noin ylipäänsäkin.

Lastenhuoneen riisivanukas

2 dl lyhytjyväistä tai arborioriisiä (käytin ihan risellaa)
1 l täysmaitoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
reilu 1 dl kermaa

1. Huuhtele riisiä, kunnes läpivirtaava vesi on kirkasta. Kuivaa hyvin ja pane kattilaan maidon ja sokereiden kera.

2. Kuumenna kiehuvaksi usein sekoittaen ja keitä miedolla lämmöllä 45 minuuttia tai kunnes puuro on paksua ja kermaista. Sekoita välillä.

3. Poista kattila levyltä ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Lisää kerma, sekoita ja tarjoa lämpimänä.

Kuvaa en valitettavasti ehtinyt ottaa, ennen kuin kaikki ruoka oli kadonnut erään suihin. Riisipuurolta se näytti…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Uusintakierroksia

possu.jpg

Tentistä on selvitty. En tiedä, mitä tentaattorilla oli mielessä, mutta harvemmin on ollut yhtä vapaat kädet antavaa tehtävänantoa kuin tällä kertaa ensimmäisessä tehtävässä: “Kirjoita dialogi, jossa interspektionisti, behavioristi ja kognitiivinen psykologi tarkastelevat tentissä olevia opiskelijoita, kukin omasta näkökulmastaan.” Enpä myöskään muista, että ikinä ennen olisi tarvinnut dialogeja tentissä kirjoittaa, jos ei oteta huomioon lukion pahamaineisia ruotsinkokeita.

Olihan se kurssi ihan hyödyllinen kai muutenkin. Ainakin nyt tiedän, mitä tarkoittavat kartesiolainen ja frenologinen lokalisaatiokäsitys tai holistinen diffuusi massa-aktivaatio. Harmi vain, että kyseiset termit selitettiin materiaalissa vasta joitain kymmeniä sivuja sen jälkeen kun niitä alettiin käyttää.

Ruokapuolella sorsakeittiössä on ollut menossa uusintakierroksia. Vanhoja lemppareita on tehty uudestaan, esimerkiksi yläkuvassa näkyy Bronxin mainiot possunfilepihvit (huomaa kastikkeen jämäkkyysaste, täälläkin selvästi opitaan jotain) ja alla lähes legendaarinen kokiskana, tällä kertaa hätäisesti väsättyjen bataattitornien kera. Bataattia en muista ennen kokeilleenikaan. Maku oli yllättävän makea, kun odotin jotain perunan tapaista. Grillissä ulkoasusta tulisi varmaan parempi. Bataattini oli myös hieman kapoinen tähän tarkoitukseen.

kokiskana.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Punajuuripossu

Tenttiin lueskellessa tuli mielenkiintoinen “ruokasitaatti” vastaan. Tässä siis ehdotukseni joulukuun ruotasitaatiksi:

Keittotaito luikertelee lääkärintaidon sisään ja väittää tietävänsä mikä on ruumiille parasta ravintoa, niin että jos kokin ja lääkärin pitäisi lasten tai älynlahjoiltaan lapsentasoisten aikuisten edessä kilpailla siitä, kumpi heistä paremmin ymmärtää mitkä ruoat ovat hyödyllisiä ja mitkä vahingollisia, lääkäri kuolisi nälkään. Tätä minä sanon mielistelyksi, ja sanon että se on rumaa, koska se tähtää nautintoon ajattelematta mikä on ihmisen parhaaksi. Siksi se ei minusta ole mikään taito, vaan pelkkä käytännön kyky, se ei tarkkaan tiedä kenelle se tarjoaa tuotteitaan ja millaisia tuotteita se tarjoaa, eikä se siis myöskään pysty selvittämään asiaan vaikuttavia tekijöitä.

Näin siis Sokrates Platonin Gorgias-dialogissa.

Platonin ja edelleen jatkuvan myöhäissyksyn kunniaksi Sorsakeittiössä mielisteltiinkin lapsentasoisten aikuisten nautinnoksi tällaista varsin syksyistä possuruokaa Reinin lihan ohjeen perässä. Lisäkkeeksi sopinee parhaiten perunat.

punajuuripossu.jpg

Punajuuripossu

600 g possun kasleria tai kinkkua rasvalla
2-4 punajuurta koosta riippuen
1 iso sipuli
2 hapanta omenaa kuutioituna
2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
soijaa maun mukaan
1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
muutama kokonainen maustepippuri

Kuutioi liha pieniksi paloiksi ja ruskista voissa padassa. Kuullota voissa pannulla pieniksi pilkottu punajuuri ja sipulisilppu. Lisää lihojen joukkoon ja mausta soijalla, maustepippurilla ja inkiväärillä. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä ilman nestettä noin 40 min välillä käännellen. Lisää mukaan kuutioidut omenat, timjami ja valkosipuli. Jatka kypsentämistä vielä 20 min välillä käännellen. Pieni määrä paistolientä tulee kypsennyksen aikana juureksista, mutta voit halutessasi lisätä heti alussa tilkan lihalientä, jos haluat enemmän kastiketta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kun kansi kohoaa…

Pastanjauhajat sitten menivät ja varastivat popcornipostaukseni nenäni edestä. Harvaa postausta olen nimittäin valmistellut yhtä pitkään kuin sitä (enkä nyt viittaa hitaaseen päivittymistahtiini).

Suotta tässä nyt kuitenkaan murehtimaan, Pastanjauhajat onnistuivat kertomaan popcornista kaiken muun olennaisen, paitsi oikean syyn sille, miksi kattilapopcornit pesevät mikropopparit mennen tullen:

poppis.jpg

Se hetki, kun kansi alkaa nousta ja vielä on paljon jyviä jäljellä.

Eipä sillä, Pippurimyllyn tapa kurkistella sisään kesken poppailun on myös aika jännä…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone