Broisku tikun nokassa

Ensin kirkollisia ilmoituksia:
-Isälle ilmoitan, että ostin kuulokkeet. Ne hienot.
-Äidille ilmoitan, että tuhlasin sikana rahaa. Taas.
-Muille ilmoitan, että tänään oli palkkapäivä.

broiskua.jpg

Polkkiksen kommentin inspiroimana päätin jatkaa kokeilujani salvian ja ilmakuivatun kinkun parissa ja tein käytännössä eilistä ruokaa kanapohjaisena. Rintafile olisi ehkä kannattanut leikata halki, jotta pihveistä olisi tullut ohuempia. Nyt niitä sai paistella hyvän aikaa. Salviaa on vielä isohko puska jäljellä. Mihinköhän sen käyttäisi?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Paolan legendaarinen pastasalaatti

salaatti1.jpg

Tämä jos mikä on klassikko. Salaatista ei paljon parempaa enää saa. Harmi vain, että tätä tulee helposti sellainen määrä, että sitä syödään vielä viikkoa myöhemminkin. Parasta tämä on kuitenkin tuoreena kun kana ja pasta ovat vielä hieman lämpimiä. Jokaisen hyvän salaatin ainesosat (rucola ja pinjansiemenet) löytyvät toki tästäkin herkusta.

Paolan pastasalaatti

1/2 grillattu broileri
paketti penneä
4-5 rkl pestoa
rouhittua mustapippuria
puntti rucolaa
tammenlehväsalaattia
punasipuli ohuina siivuina
kourallinen pinjansiemeniä
(melonia tai persikkaa pieninä kuutioina)
(parmesania lastuina)

Irrota lihat broilerista, paloittele. Keitä pasta, käsittele vihannekset ja hedelmät, paahda pinjansiemenet. Sekoita kulhossa pasta ja pesto, broileri, vihannekset ja hedelmät, mausta mustapippurilla. Höylää parmesanlastuja päälle.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Paistettua porsasta roomalaisittain

raaka1.jpg

Lähikaupassa oli tarjouksessa porsaanpaistia, joten siitä piti keksiä jotain väsättävää. Tämä Maailman ruokia – Italia -kirjasta löytynyt paistetun porsaan ohje oli erittäin maukas, mutta helppotekoinen. Vain pihvien maustumiseen meni enemmälti aikaa. Muutoin valmistelut ja paistaminen on tehty alta aikayksikön.

pannulla2.jpg

Paistettua porsasta roomalaisittain

450 g porsaanpaistia
2-3 hienoksi pilkottua valkosipulinkynttä
175 g valutettua mozzarellaa
suolaa ja pippuria
12 prosciuttoviipaletta
12 tuoretta salvianlehteä
55 g voita

1. Leikkaa lihasta pois näkyvä rasva ja viipaloi se poikkisyin 12:ksi noin 2½ cm paksuksi palaksi. Aseta lihapalat työpöydälle ja nuiji ne litteiksi lihanuijan tasaisella päällä tai kaulimella. Hiero pihveihin valkosipulia, laita lautaselle ja peitä tuorekelmulla. Pane viileään paikkaan ½-1 tunniksi.

2. Leikkaa mozzarella 12 viipaleeksi. Mausta pihvit maun mukaan suolalla ja pippurilla ja laita kunkin pihvin päälle juustoviipale. Pane päällimmäiseksi prosciuttoviipale kaksinkerroin. Laita vielä salvianlehti pihvien päälle ja kiinnitä ainekset cocktailtikulla.

3. Sulata voi isossa paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää pihvit tarvittaessa erissä ja paista 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes liha on kypsää ja juusto sulanut. Nosta pannusta reikälusikalla ja pidä läpimänä sillä aikaa, kun kypsennät loput pihvit.

4. Ota cocktailtikut pois ja heitä ne roskiin. Laita pihvit 4 lämmitetylle lautaselle, (koristele persiljalla ja sitruunaviipaleilla) ja tarjoile heti.

kypsa.jpg

Samaisesta lähikaupasta löytyi myös ruotsalaisia uusia perunoita, joten niitä oli ohjelmassa pihvien ohella. Tällä kertaa paistoaikakin osui aika nappiin. Pihvit olivat kypsiä, mutta silti yhä mehukkaita. Porsaan kanssa pitää olla aina varovainen, ettei paista liikaa, jolloin liha kuivuu. Edellisen kerran kun käytin ruuassa prosciuttoa, maku oli melkoisen outo, joten olen suhtautunut siihen sen jälkeen hieman epäluuloisesti. Koska kyseisestä mausta ei ollut jälkeäkään tässä ruuassa, se taisi johtua viimeksikin jostain muusta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pippuripihvi

pihvi.jpg

Pihvit ovat sorsakeittiössä kohtuullisen harvinainen näky. Pihvit kyllä sinänsä ovat hyviä, mutta minulla on lähes legendaarinen taito kämmiä kastikkeiden kanssa. Tai sitten olen vain ymmärtänyt kastikkeiden olemuksen aivan väärin.

Niin tai näin, pihvien paistoon auttaa Pippurimyllyn loistava kirjoitus ja kohtuullisen toimiva ja yksinkertainen on esimerkiksi tämä Reinin Lihan sivuilta löytyvä pippuripihviresepti.

Pippuripihvi

kpl á 150 g pihvikarjan sisäfilettä
rouhittua mustapippuria
2-3 rkl konjakkia
2 dl kuohukermaa
voita paistoon

Rouhi reilusti mustapippuria lautaselle ja kieritä pihvien reunat pippurissa. Kuumenna voi pannulla kuumaksi ja paista pihvit paisto-ohjeen mukaan. Kun pihvit ovat molemmin puolin paistuneet, kaada konjakki pannulle ja liekitä (ei liesituulettimen alla). Heilauta pannua kahvasta pitäen pari kertaa niin, että maut tasaantuvat ja liekit sammuvat pian. Lisää heti kerma pannun laitoja myöten ja anna kiehahtaa. Ravista pannua vielä pari kertaa niin, että kerma ja pippuri sekoittuvat ja tarjoile heti.

poltto.jpg

Parasta vaihe tässä tietenkin on liekitys, joskin siitä saattaa näin pyromaanien sesonkiaikana tulla hieman toisenlaisia assosiaatioita (ennustan muuten, että seuraavaksi palaa joko Rauman vanha keskusta tai Petäjäveden vanha kirkko). Toinen suosikkipolttoherkkuni on paistetut banaanit, mutta niihin tarvittava rommi jäi orjani kyytiin muutossa enkä ole vielä ehtinyt täydentämään varastoja.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tortillat

orava.jpg

Tyttöystäväni lempiruokaa ovat ehdottomasti tortillat (, joita hän muuten kutsuu tortellooneiksi). Eikä ihme, sillä ne ovat oikeastikin hyviä. Täytteet voi valita makunsa mukaan ja itse lätytkin voi tehdä ainakin maissista tai vehnästä. Ilmeisesti maissi olisi se ainoa oikea valinta, mutta hyvin vehnätortilloillakin pärjää. Meillä on vakiintunut tapa syödä niitä jauhelihan, vihannesten ja tacokastikkeen kera.

Vehnätortillat

450 g vehnä- tai grahamjauhoja
1 rkl suolaa
6 rkl öljyä
3 dl vettä

1. Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Nypi rasva sormin jauhoihin kunnes se on murumaista. Lisää lähes kiehuva vesi, kunnes taikina on tasainen.

2. Alusta taikina tasaiseksi.

3. Leikkaa taikina 12 osaan ja kaulitse erittäin ohuiksi levyiksi.

4. Paista tortillat nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin ilman rasvaa.

Tacokastike taas syntyy näin:

Tacokastike

öljyä paistamiseen
sipuli
(paprika)
1 chilipaprika
½ tl jauhettua kuminaa
½ tl jauhettua korianteria
valkosipulin kynsi
suolaa, pippuria ja sokeria
400 g tomaattimurskaa

1. Kuullota hienonnettu sipuli ja paprika kattilassa. Lisää chilipaprika ja kumina, korianteri ja valkosipulimurska. Keitä 2-3 minuuttia.

2. Lisää sokeri, suola ja pippuri sekä tomaattimurska. Keitä noin puoli tuntia tai kunnes kastike sakenee.

tortilla.jpg

Jauhelihan tapaamme vain ruskistaa ja maustaa kevyesti suolalla, pippurilla ja paprikalla. Vihannesosastoa edustaa salaatinlehdet sekä paloiteltu kurkku ja tomaatti. Itse syömisenkin voi toteuttaa monella tavalla. Käsin se onnistuu siten, että täytteitä lapataan tortillan keskelle, taitetaan ensin alhaalta reuna ylös pohjaksi ja sitten kummaltakin sivulta keskelle, niin että täyte jää taskuun.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Munakastutkielma

pannulla1.jpg

Rosmis ihmetteli eilen munakkaan arvoitusta. Kuinkas ollakaan, Sorsanpaistajan vieläkin turhan suuresta bloggaamattomien ruokien arkistosta löytyi munakaskin, joten esittelen sen nyt suurelle yleisölle. Viikon huhkiminen ei näemmä todellakaan riittänyt arkiston tyhjäykseen, todennäköisesti se ei tyhjene vielä tälläkään viikolla viikonloppuna tiedossa olevien kemujen takia. Yritys on kuitenkin kova.

Joitain vuosia sitten tein munakkaita useinkin, mutta sitten innostus on hieman laantunut, eikä ne munat taida kovin runsaasti nautittuna olla edes kovin terveellisiä. Pienenä tein munakkaat aina niin, että pistin munaa kohti ruokalusikallisen vettä, maustoin suolan lisäksi aivastuspulverilla (valkopippuri) ja suosikkimausteellani paprikalla. Vatkasin yleensä munamassan ihan kunnolla sekaisin, vaikka yläasteen kotitaloustunnilla kiellettiin sekoittamasta liian hyvin. En ole kyllä hirveästi huomannut korrelaatiota lopputuloksen ja sekoitusmäärän välillä. Kolme munaa on yleensä aika hyvä setti, neljästä on jo vaikea saada tarpeeksi hyytynyttä.

Paistovaiheessa tapasin hajottaa rakenteen ihan kunnolla niin että munamassa hyytyy tasaisesti. Sitten lätkin runsaasti edamviipaleita toiselle puoliskolle ja käänsin toisen puolen päälle, ja odottelin vielä sen aikaa että juusto suli.

No, viimeksi kokeilin sitten hieman erilaista versiota ja yhdistelin tuon perusreseptin ja Ranskalainen keittiö -kirjasta löytyneen yrttimunakas-reseptin tällaiseksi lopputulokseksi.

Sovellettu yrttimunakas

2 munaa
1 rkl vettä
voita paistamiseen
1 rkl ranskankermaa tai smetanaa
1 tl silputtuja yrttejä (esim. rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa tai meiramia)
edamraastetta
suolaa, valkopippuria ja paprikaa

1. Vatkaa munat, suola ja pippuri hyvin sekaisin.

2. Sulata voi pannulla. Lisää munaseos.

3. Kun munaseos alkaa hyytyä, nosta munakasta sivuilta haarukalla tai lastalla ja kallista pannua, jotta raaka muna valuu munakkaan alle. Isolla pannulla munakas kypsyy ilman sekoitteluakin.

4. Kun munakas on hyytynyt niin, että se ei enää valu mutta on vielä pehmeä, lusikoi rasnkankerma tai smetana sen keskelle ja ripottele pinnalle yrttejä ja runsaasti juustoraastetta.

5. Kun juusto on sulanut, taita munakas kasaan. Taita ensin noin kolmannes munakkaasta keskustan päälle ja toista sama toisella reunalla. Tarjoa välittömästi.

munakas.jpg

Tämän version hyvä puoli oli siinä, että kun munakasta ei sörkitty lainkaan paiston aikana, se pysyi paremmin kasassa taitteluvaiheessa. Toisaalta reuna pääsi kuivumaan enemmän kuin perinteisessä versiossa. Vaikutusta lienee lisännyt vielä perinteistä versiota hillitympi vedellä laimentaminen. Munamassan kuivuutta kompensoi tosin runsas juustoraaste ja kerma.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Maa..ÄH Mausteiset kookosvanukkaat

uunissa.jpg

Armoitettu tyttöystäväni yllätti kerrankin positiivisesti (itse asiassa hän yllätti minut uudelleen positiivisesti, kun hankki minulle kauan kaipaamani tinapillitelineen. Myöhemmin hän tosin väitti, että kyseessä oli hammasharjateline, mutta väliäkös tuolla) lahjomalla minut kauan kaipaamillani vanukaskupeilla. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt olennaisinta. Vanukkaiden teossa tärkeintä ei ole ne kupit, vaan se polttotsydeemi paahtovanukkaiden tekemiseen. Ehkä minun täytyy ostaa se itse.

Ilman poltintakin pystyi kuitenkin joitain vanukkaita tekemään, joten testasimme Suuresta jälkiruokakirjasta (jos en muuten ole ennen kertonut, niin kirjassa on oikein oma osastonsa juustokakuille) löytynyttä kookosvanukkaiden reseptiä.

Mausteiset kookosvanukkaat

(8 annosta)

2 kanelitankoa
1 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl kokonaisia mausteneilikoita
3 dl kermaa
2 ½ dl vettä
90 g fariinisokeria
2 3/4 dl kookosmaitoa
3 munaa kevyesti vatkattuna
2 keltuaista kevyesti vatkattuna

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Pane kattilaan mausteet, kerma ja vesi, kuumenna kiehumispisteeseen, vähennä lämpö hyvin miedoksi ja anna mausteiden imeytyä nesteeseen 5 minuuttia. Lisää sokeri ja kookosmaito, nosta hieman lämpöä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

2. Vatkaa kulhossa munat ja keltuaiset. Sekoita joukkoon mausteseos, siivilöi seos kannuun ja heitä pois kokonaiset mausteet. Kaada seos kahdeksaan 1 1/4 dl annosvuokaan. Pane ne uunivuokaan ja kaada siihen kuumaa vettä annosvuokien puoleenväliin asti. Paista 40-45 minuuttia, niin että ne hyytyvät. Vanukkaat eivät saa enää olla nestemäisiä, vaan niiden tulee hieman tutista kun vuokia liikutetaan. Nosta annosvuoat uunivuoasta. Tarjoa kuumina tai kylminä. Voit tarjota vanukkaat myös kermavaahdon ja paahdettujen kookossuikaleiden kanssa.

valmis1.jpg

Mehän ei jaksettu odottaa vanukkaiden jäähtymistä, joten söimme ne kuumana. Kylmänä olisi ehkä parempaa. Hyvin se meni näinkin. Varsinkin kun kermavaahto suli mukavasti vanukkaiden päälle. Vanukassarjaan lienee tulossa jatkoa lähitulevaisuudessa (laihdutuskuurin loputtua).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Maailman parhaat letut

taikina1.jpg

Nyt alkaa ehkä jo maailman paras kokea pientä inflaatiota, mutta täytyy vielä hehkuttaa näitä lettuja. Ne nimittäin ovat oikeasti maailman parhaita. Kiitokset reseptistä menevät englantilaiselle italialaishenkiselle suosikkikokillemme.

Ohukaiset jenkkityyliin

3 suurta munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 kukkurainen tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
hyppysellinen suolaa

1. Erottele munista valkuaiset yhteen ja keltuaiset toiseen kulhoon. Lisää keltuaisiin jauhot, leivinjauhe ja maito ja sekoita, kunnes saat tasaisen, paksun taikinan. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto nostellen taikinaan.

2. Lämmitä paistinpannu keskilämpöiseksi. Kaada hiukan taikinaa pannuun ja paista pari minuuttia, kunnes alapuoli alkaa näyttää ruskehtavalta ja kiinteältä. Ripottele tässä vaiheessa lätyn pintaan täyte, jos sellaista haluat (esim. pekonia, mustikoita, banaania, suklaata). Irrota lätty lastalla reunoista ja kiepauta ympäri. Paista toinenkin puoli kullanruskeaksi.

3. Tarjoa hillon, sokerin tms. kanssa.

lettu.jpg

Sanoinko jo, että nämä ovat maailman parhaita?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Mango-puolukkakakku (maailman paras juustokakku)

puolukkakakku.jpg

Eilisten juhlien kohokohta oli tietenkin maailman paras juustokakku, eli joidenkin jo tuntema jännä puolukkakakku. Ilman sen kummepia turinoita asiaan.

Mango-puolukkakakku

pohja:
300 g tummia keksejä murskattuna (esim. Domino)
100 g voita

täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
1 dl mangososetta (piltti)
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 rkl vaniliinisokeria
8 kpl liivatelehtiä
0,5 dl vaaleaa mehua

hyytelö:
5-6 dl puolukoita
3 dl vaaleaa mehua
1 dl hyytelösokeria

1. Leikkaa leivinpaperista vuuan pohjalle pohjan muotoinen pala.

2. Sulata voi. Jauha keksit hienoksi ja sekoita voi jauheeseen. Painele keksimuruset vuoan pohjalle.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon maitorahka, mangosose, tuorejuusto ja sokerit.

4. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, purista kuiviksi ja liuota kiehuvan kuumaan mehuun. Sekoita liimamaiseksi jäähtynyt liemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseokseen

5. Kaada täyte keksipohjalle ja annan hyytyä jääkaapissa pinnaltaan kiinteäksi

6. Levitä puolukat täytteen päälle. Keitä mehusta ja hyytelösokerista hyytelöliemi. Sivele hyytynyt liemi poulukoiden päälle.

7. Anna hyytyä yön yli kylmässä.

Tämä on parasta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Härkää punaviinissä

kasvikset2.jpg

Ostin jokin aika sitten keittokirjan, jota minun ei pitänyt ikinä ostaa, koska se vaikutti tylsältä kaupassa selaillessani. Sitten kuitenkin törmäsin siihen niin houkuttelevaan hintaan, että oli pakko sortua. Olihan kuitenkin kyse suosikkiruokamaamme resepteistä. Tämä resepti on siis Maailman ruokia – Italia -kirjasta.

raaka.jpg

Härkää punaviinissä

1 1/4 kg paistilihaa
suolaa ja pippuria
3 rkl oliiviöljyä
1 pilkottu punasipuli
1 hienoksi pilkottu valkosipulinkynsi
2 viipaloitua porkkanaa
2 viipaloitua sellerinvartta
3 dl punaviiniä
200 g pilkottuja säilöttyjä tomaatteja
1 rkl tuoretta pilkottua oreganoa
1 rkl tuoretta pilkottua persiljaa
1 laakerinlehti

1. Mausta liha kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Kuumenna oliiviöljy suuressa uunipadassa. Lisää liha ja kypsennä keskilämmöllä säännöllisesti käännellen, kunnes se on ruskistunut joka puolelta. Nosta liha padasta kahdella haarukalla.

2. Vähennä lämpöä, lisää sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri ja keitä ajoittain sekoittaen 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Kaada sekaan viini ja lisää tomaatit, oregano, persilja ja laakerinlehti. Sekoita ainekset hyvin ja kiehauta.

3. Pane liha takaisin pataan ja lusikoi kasvisseos sen päälle. Kypsennä kannen alla esilämmitetyssä uunissa 180 asteessa 3 – 3 1/4 tuntia, kunnes liha on pehmeää. Nostele kasviksia välillä lihan päälle.

4. Laita liha leikkuulaudalle ja peitä se foliolla. Siirrä pata kuumalle levylle ja kiehauta paistosliemi. Keitä liemi puoliksi kokoon.

5. Viipaloi liha ja laita viipaleet lämmitetylle vadille. Siivilöi paistosliemi lihan päälle ja tarjoile heti.

kastike1.jpg

Tällaisten lihakimpaleiden paistaminen sinällään on hullua puuhaa näin pienessä taloudessa, kun sitä sitten riittää useaksi päiväksi, vaikka kuinka yrittäisi tunkea leivän päälle ja vaikka mihin. Toisaalta pienempiäkään klönttejä ei oikein kannata paistaa, kun tulee kuivaa ja pahaa. Eikä semmoisia pienempiä paloja oikein kaupoissa tahdo edes ollakaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone